Index Vakbarát Hírportál

Sadio Mané az életét is feláldozta volna a szenegáli válogatottért

2022. július 7., csütörtök 15:21

A szenegáliak legjobbja a durva ütközése után bármire hajlandó volt, hogy játszhasson a negyeddöntőben is.

A télen zajló Afrika-kupán a nyolcaddöntőben a Szenegál–Zöld-foki Köztársaság-mérkőzésen Sadio Mané csúnyán összeütközött a Zöld-foki Köztársaság kapusával, Vozinhával. Mané fejsérülést szenvedett és elveszítette az eszméletét, egyből kórházba szállították, a kapust pedig piros lappal kiállította a játékvezető. 

Mané akkori klubcsapata, a Liverpool levélben szögezte le a Szenegáli Labdarúgószövetségnek, hogy öt napot kell pihennie a csatárnak. Ám ez azt jelentette volna, hogy Manénak ki kell hagynia a negyeddöntőt. Neki azonban esze ágában sem volt ezt elfogadni, ragaszkodott ahhoz, hogy akár az élete árán is, de játsszon a negyeddöntőben. 

A Liverpool nyomást helyezett a szövetségre, hogy biztosan legyen öt nap pihenőm, de ez azt jelentette, hogy ki kell hagynom a negyeddöntőt. A csapatorvosnak is követnie kellett az előírásokat. Amikor az orvos mondta, hogy nem játszhatok, beszéltem az edzőnkkel, hogy mindenképp a kezdő tizenegyben kell lennem. Felhívtam a szövetség elnökét, hogy találkoznunk kell, mert nekem játszanom kell. Akár az életem árán is. Tudtam, hogy nem szabad játszanom, de felajánlottam, hogy aláírok egy szerződést, amely szerint ha bármi baj történik, az csak és kizárólag az én felelősségem lesz. Az is, ha meghalok

– mesélte a történetet Mané. 

Végül egyszerűbb megoldás született. A mérkőzés reggelén az orvosi vizsgálatok során teljesen egészségesnek találták a csatárt, így nem kellett játszmáznia, és pályára léphetett a negyeddöntőben, ahonnan a fináléig menetelt Szenegál. Végül a szenegáli válogatott a döntőben Egyiptommal csapott össze, ahol Mané a győztes büntetőt lőtte az egyiptomiaknak. 

(Borítókép: Sadio Mané az Afrika-kupa döntőjében. Fotó: Visionhaus / Getty Images) 

Rovatok