Index Vakbarát Hírportál

A Fradi esélyt sem adott a Tobolnak a BL-visszavágón, simán jutott tovább

2022. július 13., szerda 21:50

A Ferencváros az idegenbeli 0–0-s döntetlen után szerdán este hazai közönség, több mint 17 ezer szurkoló előtt próbálta meg kivívni a továbbjutást a kazah Tobol ellen a Bajnokok Ligája 1. selejtezőkörének visszavágóján. Nos, a lényegi kérdéseket a duplázó Adama Traoré vezérletével már az első félidőben lerendezte zöld-fehér alakulat, amely végül 5–1-re nyert és magabiztosan lépett a következő fordulóba.

Sztanyiszlav Csercseszov két helyen változtatott a kezdőn az egy héttel ezelőtti találkozóhoz képest, Botka Endre helyett Henry Wingo, Vécsei Bálint helyett pedig Anderson Esiti került be a csapatba. 

Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Kovacevic, Civic – Laidouni, Zachariassen, Esiti – Tokmac Nguen, Boli, A. Traoré.

A Fradi az első perctől magához ragadta a kezdeményezést, olyannyira, hogy nagyjából az 58. másodpercben máris megadhatta volna a találkozó alaphangját: Adama Traoré centerezett balról, az ötösön érkező Tokmac azonban a lécet trafálta telibe.

A 4. minutumban azonban már semmi és senki nem mentette meg a vendégeket a bekapott góltól: 

egy kis szögletet követően Eldar Civic tekert középre jobbról, Traoré pedig nyolc méterről, két védővel a nyakán fejelt védhetetlenül a jobb alsóba, 1–0!

A selejtezős és a főtáblás meccseket is beleszámítva ez volt a Ferencváros 100. találata a Bajnokok Ligájában.

A 12. percben Tokmac már a második találatát szerezhette volna: Kristoffer Zachariassen volt harcias és kaparintott meg egy labdát a toboli 16-oson belül, majd  Wingo passzolt a második hullámban érkező norvéghoz, aki ezúttal nem találta el jól a labdát, így 12 méterről leadott lövése mellé csorgott.

Úgy tűnt azonban, hogy minden kimaradt Tokmac-ziccere jut egy Traoré-gól: 

a 18. percben ezúttal épp a norvégtól kapott nagyszerű kiugratást a Fradi nyári szerzeménye, aki kissé balról, a kifutó Alekszandr Mokin mellett higgadtan a kapuba gurított, 2–0!

A kazah álmokat véglegesen a 21. percbenAissa Laidouni foszlatta szerte, aki Traoré mesteri visszagurítását passzolta okosan a bal alsóba 18-ról, 3–0!

A fiesztahangulatba Zoran Tosics cselezgetése után némileg ugyan belerondított Igor Sergeyev, akinek közeli lövése utat talált az emberek sűrűjében Dibusz Dénes kapujába, a meccs képét tekintve azonban osztálykülönbség volt a csapatok között. A 32. percben Mokin hatalmasat védve mentette meg csapatát az újabb bekapott találattól: Tokmac tálalt Zachariassen elé, aki az ötösön még beleszúrt a labdába, a kazah kapus azonban bravúrral a léc fölé tornázta a próbálkozást.

A félidő hajrájára visszavettek a rohanásból a csapatok, újabb gól nem született – legalábbis érvényes, mert bár Tokmac egy akció végén a kapuba lőtt, előtte Franck Bolit szabálytalannak látta a játékvezető –, így 3–1-es ferencvárosi vezetéssel mehettek pihenőre a játékosok.

A félidei statisztika is egyértelműen mutatta a magyar bajnok fölényét: 

a vendégeknek egyetlen lövése volt 45 perc alatt, igaz, abból éppenséggel gól született, míg a Fradi 13-szor próbálkozott, ebből hat talált kaput és háromszor rezdült meg a rivális hálója.

A második játékrészt változatlan összeállítással kezdték az együttesek, az első lehetőség pedig az FTC előtt adódott: az 54. percben Zachariassen távoli lövése ment el nem sokkal a jobb kapufa mellett. Nem sokkal később a túloldalon Dusan Jovanovcsics maradt tisztán a 16-os hosszú oldalán és akrobatikus mozdulattal próbálta csökkenteni a kazahok hátrányát, ám ollózása jó egy méterrel mellé szállt.

Csercseszov a 68. percben változtatott először, Boli és Tokmac helyére Carlos Auzqui és Fortune Bassey érkezett. A 71. percben elcsendesedett a Groupama Aréna közönsége, Aleksza Amanovics ugyanis a bal szélről szép gólt lőtt, ám az asszissztens jelzésére les miatt érvénytelenítették a találatot.

A meccsbe kissé túlságosan is belealudt ferencvárosi játékosoknak mindenesetre megfelelő ébresztőt fújt az iménti jelenetsor, megrázták magukat és gyorsan lőttek egy negyediket: 

egy jobb oldalon futó akció végén Zachariassen centerezett remekül, az érkező Bassey-nek pedig már csak az üres kapuba kellett passzolnia öt méterről, 4–1!

A hajrában a nem sokkal korábban becserélt Serikszan Muzsikov gyorsan összeszedett két sárga lapot, így emberhátrányba is kerültek a vendégek, közben a Fradi orosz mestere Xavier Merciert és Mats Knoestert is pályára küldte.

A kegyelemdöfést egy szemre is tetszetős akció végén Bassey adta meg a Tobolnak, aki remekül fordult kapura, majd a balra vetődő kapus mellett a jobb alsóba gurított. 

A Fradi 5–1-es összesítéssel jutott a következő körbe, ahol pikáns párharc vár rá a Slovan Bratislva ellen.

BAJNOKOK LIGÁJA
Selejtező, 1. forduló, visszavágó

Ferencváros–Tobol (kazah)
5–1 (3–1)

Budapest, Groupama Aréna, 17.347 néző. Vezette: Jakubik (lengyel)
FTC: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Kovacevic (Knoester, 82.), Civic – Laidouni, Zachariassen (Mercier, 83.), Esiti (Loncar, 75.) – Tokmac Nguen (Auzqui, 68.), Boli, A. (Bassey, 68.) Traoré. Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov.
Tobol: Mokin – Kairov, Malij, Tomasevics, Amanovics – Tagibergen, Jovancsics, Zsarinbetov (Muzsikov, 68.) – Tosics (Zsakszilikov, 78.), Sergeyev (Déblé, 75.), Brígido (Vukadinovics, 75.). Vezetőedző: Milan Milanovics
Gólszerző: A. Traoré (4., 18.), Laidouni (21.), Bassey (74. 91.), ill. Sergeyev (23.)

Továbbjutott a Ferencváros, 5–1-es összesítéssel.

(Borítókép:  A ferencvárosi Adama Traoré (b) ünnepli gólját csapattársaival Tokmac Nguennel és Aissa laidounival a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének 1. fordulójában játszott Ferencváros–Tobol Kosztanaj visszavágó mérkőzésen a Groupama Arénában 2022. július 13-án.  Fotó:  Kovács Tamás / MTI)

Rovatok