Index Vakbarát Hírportál

Óriási bajban az Inter, a tulaj 255 millió dolláros pert bukott

2022. július 19., kedd 13:02

Nagy bajba kerülhet az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Internazionale Milano, miután a klub többségi tulajdonosát, a Suning-csoport alapítóját egy 255 millió dolláros perben mondták ki bűnösnek. Egész pontosan a hongkongi legfőbb bíróság találta úgy, hogy anyagi felelősséggel tartozik egy bedőlt kötvénycsoport hitelezői felé. Az ügy még múlt augusztusban indult.

A még mindig csak 30 esztendős Steven Csang 2018-ban lett az Inter klubelnöke és egyúttal 68 százalékos többségi tulajdonosa, és bár a klub az irányításával a 2020–2021-es idényben bajnoki címet nyert, hamar szárnyra kaptak a pletykák, hogy újabb tulajdonosváltás közelít. Az scmp.com most arról ír, könnyen lehet, megkapta a kegyelemdöfést a milánói fociprojekt: Csang ugyanis egy 255 millió dolláros kártérítési perben maradt alul. A kínai üzletembert amerikai hitelezők jelentették fel, miután bedőlt egy általa toborzott kötvénycsoport.

A tavaly augusztusban indult ügyben az Inter tulajdonosa arra alapozta védelmét, hamis kötvényekkel és dokumentumokkal próbálják rászedni őt és a hatóságokat is, valójában semmi köze az állítólagosan pénzük után futó befektetőkhöz, valamint az azokat képviselő – a négy legnagyobb kínai bank egyikeként számontartott – China Construction Bankhoz.

A 19-szeres olasz bajnok klub anyagi helyzete már eddig sem volt túl rózsás: a kínai kommunista kormány 2021 elején jelentette be, hogy blokkolja a tőke külföldre áramoltatását, emiatt az Inter tulajdonosai nem tudtak pluszpénzt pumpálni az idényenként mintegy 100 millió eurós veszteséget termelő klubba.

Tavaly májusban – nagyjából egy időben azzal, hogy az Inter megnyerte az olasz bajnokságot – jelent meg az a hír az ANSA olasz hírügynökségnél, hogy a Suning-csoport 275 millió euró (336 millió dollár) értékű finanszírozási tranzakciót hajtott végre az amerikai Oaktree Capital befektetési vállalkozással. Ezt a pénzbefecskendezést akkoriban a koronavírus-járvány alatt elszenvedett pénzügyi veszteségekkel indokolták, és nem győzték hangsúlyozni, hogy a klub tulajdonosi struktúrája nem változik: egy luxemburgi leányvállalat révén továbbra is a Suning Holdings Group az Inter 68 százalékának tulajdonosa (a másik tulajdonos a hongkongi Lion Rock Capital befektetési alap 31 százalékkal).

Emlékezetes, a Suning-csoport tavaly februárban pénzügyi gondokra hivatkozva megszüntette kínai klubját, a Csiangszu FC-t, alig néhány hónappal azután, hogy az megnyerte a kínai Szuperligát.

Rovatok