Index Vakbarát Hírportál

Bravúros kisvárdai és fehérvári siker a nemzetközi kupaporond nyitányán

2022. július 21., csütörtök 17:55

Csütörtökön bemutatkozott az Európa Konferencia Liga selejtezőjének második fordulójában a Kisvárda, a Mol Fehérvár és a Puskás Akadémia. Először a Kisvárda lépett pályára, és végül bravúros teljesítménnyel 1–0-ra legyőzte idegenben a Kajrat Almatit. A későbbieknek a fehérvári csapat az azeri Gabala ellen aratott 4–1-es győzelmet. A Puskás Akadémiának viszont nem osztottak lapot a Guimaraes vendégeként, ott a visszavágó már lényegében csak formalitás lesz.

Kajrat Almati–Kisvárda

A tavalyi bajnoki ezüstérmes Kisvárda Kazahsztán délkeleti részére utazott, hogy kezdetét vegye európai kupakalandja, és összecsapjon a Kajrat Almati csapatával. A találkozó kilencedik percében a hazai csapat előtt nyílt először lehetőség a gólszerzésre, Joao Paulo 22 méterről lőtt nagy erővel kissé a kisvárdai kapu mellé. 

A 37. percben érkezett az első komolyabb magyar helyzet. Jaroslav Navrátil kapta a labdát a jobb oldalon, aztán egy csel után befelé húzott, és végül a jobb sarkot vette célba, de egy kicsit pontatlanul lőtt, és nem találta el a kaput. Két perccel a félidő vége előtt volt még egy Kisvárda-lehetőség, de Rafal Makowski borzasztó mozdulattal találta el a labdát 11 méterre a kaputól, így nem volt veszélyes próbálkozása, 0–0 állt az eredményjelzőn a szünetben. 

A második játékrészben sem gyorsultak fel az események, az 57. percben Ötvös Bence végzett el egy szabadrúgást 22 méterről, azonban a labda kicsivel a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret. Nyolc perccel a rendes játékidő vége előtt körbepasszolgatta a Kajrat tizenhatosát a kisvárdai csapat, végül a csereként beálló 

Jasir Asani kapta a labdát közepén, felpörgette magának, aztán gyönyörű mozdulat lőtte ki 13 méterről a kapu jobb oldalát (0–1). Vezetést szerzett a Kisvárda! 

A hosszabbítás második percében hatalmas kisvárdai kapusbravúrra volt szükség, José Kante nagy erővel vette célba a bal felső sarkot, de Artem Odincov kapus hárította a próbálkozást.

A mérkőzés hátralévő részében kontrollálta az eseményeket a Kisvárda, megőrizte vezetését, így előnnyel utazhat haza a jövő héten esedékes visszavágóra. 

Mol Fehérvár–Gabala

A mérkőzés első tíz perce hazai mezőnyfölényt és egy nagy fehérvári gólhelyzetet hozott, de Heister beadását Dárdai közelről a kapu mellé pörgette. A 16. percben egy gyors ellentámadás végén a vendégek megszerezték a vezetést: a szélről érkező beadást követően Rus Adrián nem tudott menteni, a labda a brazil-német kettős állampolgárságú Raphael Schorr Utzig elé került, aki hat méterről higgadtan a kapuba lőtt.

A kapott gólt követően is támadásban maradt a házigazda, és a harmincadik percben Nego Loic passzát Kenan Kodro értékesítette. A 33. percben egy ijesztő jelenet borzolta a kedélyeket: Heister és Qirtimov véletlenül összeütközött, utóbbi pedig

eszméletlenül terült el a füvön.

 Gyorsan érkezett az orvosi segítség, majd a hátvédet hat perc ápolás után – nagy taps közepette – hordágyon vitték le a pályáról, majd agyrázkódás gyanúja miatt kórházba szállították.

A történtek miatt a játékvezető nyolc percet hosszabbított, és az első félidő hajrájában majdnem ismét betalált a Fehérvár, de Rus Adrián fejese előbb a keresztlécen csattant, majd Agajev védett bravúrral.

A második felvonás elején felváltva forogtak veszélyben a kapuk, majd a 67. percben újra betalált a magyar együttes: Dárdai Pál szögletét követően Rus Adrián fejelt a hálóba. Dárdai csakhamar ismét gólpasszt adott, az ívelése ezúttal Kodrót találta meg a tizenhatoson belül, a spanyol csatár végül az öt és feles sarkáról lőtt a kapuba.

A végjátékban az azeri Murad Muszajev megkapta második sárga lapját, ezért kiállítása miatt a visszavágón nem játszhat. A magyar csapat egyre nagyobb fölényben futballozott, ez a szögletek és a lehetőségek számában is megmutatkozott. 

Az újabb találat sem maradt el, a kilencvenedik percben Budu Zivzivadze állította be a 4–1-es végeredményt.

Visszavágó Azerbajdzsánban jövő hét csütörtökön.

Vitória Guimaraes–Puskás Akadémia

Az első félidőben nem tudott egyenrangú ellenfele lenni a hazaiaknak a magyar együttes, amely már a negyedik percben hátrányba került, és a szünetig nem is tudott megújulni. A félidő hajrájában ráadásul a második gólját is megszerezte a Guimaraes, amely tökéletesen uralta a meccset a szünetig, és megérdemelten vonulhatott az öltözőbe kétgólos előnnyel.

Fordulás után sokat javult a Puskás Akadémia játéka, és a portugálok is bele-bele hibáztak saját passzaikba, így az első húsz percben csak a felcsúti csapatnak voltak helyzetei, amelyek azonban kimaradtak. Percekkel később a Guimaraes csereként beállt játékosa egy perccel a pályára lépése után betalált, ezzel pedig eldőlt a mérkőzés. A magyar együttes a háromgólos hátrány ellenére a lefújásig próbálkozott a szépítéssel, de ez nem sikerült, így a visszavágón nagy bravúrra lenne szüksége a továbbjutás kiharcolásához.

Európa Konferencia Liga, selejtező, második forduló:

Kajrat Almati–Kisvárda 0–1 

Mol Fehérvár–Gabala 4–1 

Vitória Guimaraes–Puskás Akadémia 3–0

Index/MTI

(Borítókép: MTI)

Rovatok