Index Vakbarát Hírportál

A ZTE komolyabban vette a fiesztát, legyőzte az AC Milant!

2022. július 23., szombat 19:53

Szombaton délután nemcsak Zalaegerszeg, hanem az egész magyar futballtársadalom felpezsdült, hiszen a ZTE a regnáló olasz bajnokot, az AC Milant látta vendégül felkészülési mérkőzésen. Ricardo Moniz alakulata óriási meglepetésre egy félidő alatt háromszor köszönt be, és végül 3–2-es bravúrgyőzelmet aratott.

489 millió euró, jelenlegi magyar árfolyamon számítva 195,6 milliárd forint. Ennyi a különbség a zalaegerszegi és a milánói keret (6–495) értéke között. Nem csoda, hogy az ország minden pontjáról kíváncsiak voltak a világ egyik leghíresebb klubjára, de természetesen sokan fittyet hánytak a hétszeres BL-győztesre, és a ZTE-nek jöttek szurkolni.

Gyerekkorom óta a Zalaegerszegnek drukkolok, a nehéz időkben is ugyanúgy drukkoltam az együttesnek, mint a 2002-es bajnoki győzelem során 

– mondta egy hazai mezben a stadion felé igyekvő szimpatizáns. „Óriási dolog, hogy egy ilyen nagy múltú klubot, mint a Milan, a ZTE Arénába csábított a vezetőség. Erre nemcsak a környéken, hanem az egész országban és talán Európában is felkapják a fejüket az emberek. Én viszont a külföldiek közül az Internek drukkolok, úgyhogy ha ma a Zete legyőzné a Milant, dupla lesz az örömöm”.

A helyszínre vezető út porát a stadion mellett lévő vendéglátóipari egységben próbáltuk lemosni némi frissítő formájában, és a hely természetesen csordulásig volt szurkolókkal. Giroud, Tonali, Maldini és Ibrahimovic ugyanúgy „ott volt”, mint Tajti, Meshack vagy éppen Koplárovics, barátságosan ölelgették egymást a „riválisok”.

Nem lenne baj, ha minden második héten idejönne a világ egyik leghíresebb csapata...

– válaszolta őszintén az egyik felszolgáló a szombati napi forgalomra irányuló kérdésünkre. A kávézóban szerencsejáték-terminál is üzemel, amely alighanem nyári rekordot döntött a napi sportfogadásokkal.

Az Index reprezentatív felmérése alapján tíz emberből hét a zalaegerszegi győzelemmel próbált meggazdagodni – nos, a hazai sikert több mint tízszeres szorzóval lehetett megtenni, így innentől már csak a kedvenceken volt a sor.

A ZTE Fieszta névre keresztelt esemény egyébként már 13.00-kor elkezdődött, a klub NB III-as tartalékcsapata, valamint női együttese is pályára lépett. 16.15-től az előző szezon legjobb zalaegerszegi utánpótlás-labdarúgóit díjazta az egyesület, a főmérkőzést megelőzően pedig a húszéves jubileum alkalmából a 2002-es bajnokcsapat tagjai tettek tiszteletkört a ZTE Arénában.

Közben a sajtópáholyban a vendégek sajtómunkatársaival elegyedtünk szóba, akik elmondták, egyáltalán nem degradáló a klub számára ehhez hasonló mérkőzésekre járni, sőt mindig örömmel konstatálják, hogy mennyire imádják az AC Milant szerte a világon.

A mérkőzés első játékrészében maximum emiatt lehettek boldogok, a ZTE ugyanis annyira komolyan vette a fiesztát, hogy Ubochioma Meshack révén már a 2. percben megszerezte a vezetést: 

Tajti Mátyás szögletét Bedi Bence csúsztatta meg a röviden, a nigériai támadó pedig nagyszerűen érkezett a hosszú oldalon, és 12 méterről a kapuba bombázott, 1–0!

A vérszemet kapó Zete már a nyolcadik percben megduplázhatta volna előnyét, Májer Milán azonban a jobb oldali kapufát trafálta telibe. Nem sokkal később viszont újra ünnepelhetett a hazai közönség: egy nagy bedobást Kálnoki-Kis Dávid csúsztatott meg, a labda így Mocsi Attilához került, a 22 éves hátvéd pedig tanárian fejelt a hosszú sarokba, 2–0!

Itt azonban még nem volt vége, a 27. percben Tajti vezette egy ideig a labdát a Milan térfelén, s mivel nem támadták meg, 22 méterről lövésre szánta el magát. 

Ciprian Tatarusanu pedig hiába repült, a magyar középpályás bődületesen nagy gólt rúgott a jobb felső sarokba, 3–0!

A szépítés még a szünet előtt összejött Stefano Pioli alakulatának, Gergényi Bence buktatta a 16-oson belül Fodé Ballo-Tourét, a megítélt büntetőt pedig Olivier Giroud értékesítette magabiztosan, 3–1.

A második félidő 60. percéig nem változott az eredmény, Pioli pedig sort cserélt. Ettől persze nem gyengültek az olaszok, hogy is gyengültek volna, hiszen Giroud-t, Ante Rebićet vagy éppen Sandro Tonalit olyan klasszisok váltották, mint Rafael Leao, Fikayo Tomori és Theo Hernández.

Közben az is kiderült, 11 114 néző foglalt helyet a stadionban, és nagy részük örömmel konstatálhatta, hogy bár nagy nyomás alatt volt a zalaegerszegi kapu, a kék mezesek hősiesen védekező falán nem találtak rést az olaszok. A 86. percben azért elcsendesült a hazai publikum, Rade Krunic kapott jó labdát a büntetőterületen belül, felpörgette magának, majd nagy erővel a léc alá lőtt, 3–2.

Többre azonban nem futotta az érezhetően azért a meccset nem halálosan komolyan vevő Milan erejéből, így a ZTE óriási skalpot gyűjtve hangolt a jövő héten rajtoló NB I-es szezonra.

Felkészülési mérkőzés

Zalaegerszegi TE–AC Milan (olasz) 3–2 (3–1)
Gólszerző: Meshack (2.), Mocsi (24.), Tajti (27.), ill. Giroud (30. – 11-esből), Krunić (86.)

(Borítókép: Varga György / MTI)

Rovatok