Index Vakbarát Hírportál

Sohasem látott tömeg előtt végre hazatért a futball, Anglia az Európa-bajnok!

2022. július 31., vasárnap 20:34

Az angol női labdarúgó-válogatott nyerte meg a hazai Európa-bajnokságot, mivel a londoni döntőben hosszabbításban 2–1-re legyőzte Németországot.

A 2022-es Európa-bajnokság álomdöntőjét várta a 87 192 néző a Wembley-ben (ez nemtől függetlenül Eb-döntős rekord!), nem véletlenül, hiszen a házigazda 20–1-es gólkülönbséggel hozta az eddigi öt meccsét, a német csapat pedig 13–1-gyel (ráadásul az is egy öngól volt).

Álomdöntő volt azért is, mert a torna tán fő favoritja csapott össze a rekordbajnokkal, a nationalelf 8 aranyérme döbbenetes fölénynek számít, hiszen eddig csupán 12 Eb volt, és a norvégok két sikerrel már simán másodikok az örökranglistán.

Anglia azt a férfi- vagy női Eb-n nem látott érdekességet mutatta be, hogy a hatodik meccsére is pont ugyanazt a tizenegyet küldte pályára, így az egész tornán az állandóság mellett érvelt Sarina Wiegman, hogy két vesztes döntő után harmadik kísérletre már meglegyen az elsőség.

A kezdés mindenesetre erős volt, a „háromoroszlánosok” (vagy „oroszlányok”) rögvest helyzetek sokaságával jelentkeztek, de hiába volt több, kaput eltaláló lövésük, igazán nagy veszélyt nem tudtak kialakítani.

A félidő legkérdésesebb jelenete az angol kapu előtti kavarodásból alakult ki, amikor egy kezezés maradt megtorlatlan, más kérdés, hogy valóban azért erősnek tűnt volna erre befújni a büntetőt.

HT: #ENG 0-0 #GER

xG: 0.34-0.42
Shots: 6-5
Shots on target: 3-2
Possession: 49%-51%

Still all to play for at Wembley.#WEURO2022 pic.twitter.com/EZhpJvNp4W

— Squawka News (@SquawkaNews) July 31, 2022

A tornán hatszor is eredményes Alexandra Popp nélkül felálló németek a félidő hajráját jobban teljesítették, és a fordulást követően is maradtak támadásban, de a csereként beálló Tabea Wassmuth, valamint Lina Magull lövése sem eredményezett vezetést.

Jött is az angol változtatás, és érkezett a padról az eddig négyszer eredményes Alessia Russo és a spanyolok elleni negyeddöntőben a hajrában egyenlítő Ella Toone is a pályára, de ezzel együtt az addig is paprikás hangulat emelkedett csak, volt olyan háromperces időszak, amikor négy játékost is kellett ápolni.

A Popphoz hasonlóan hatszor eredményes, ezzel amúgy több gólpassza miatt végül aranycipős Beth Mead nem is tudta folytatni az egyik belépő után, de még mielőtt lecserélték volna, jött is az angol vezetés: Keira Walsh remekül indította a saját térfeléről Toone-t, aki nemkülönben löbbölt át a kifutó német kapus felett (1–0).

A találat jót tett a meccsnek, mindkét csapat felpörgött, a németek Magull kapufájával veszélyeztettek, majd jött a Mead helyére beálló Chloe Kelly lökete, amelyet Merle Frohms hatástalanított.

A 80. percben aztán csak meglett a németek áttörése is, amikor már úgy nézett ki, hogy elhal az akció, Wassmuth kapott labdát a jobb oldalon, centerezésébe pedig Magull lépett bele nagyszerűen, a labdát a léc alá küldve (1–1).

Ezzel a rekordbajnok került fölénybe, de újabb nagy helyzet, így gól már nem esett, így jöhetett a hosszabbítás.

Az angolokat nem törte meg, hogy ráadásra kényszerültek (a spanyolok ellen is így volt, de ott ennek ők örültek), és a 111. percben Kelly addig küzdött a német kapu előtt, amíg be nem talált (2–1).

Majd bemutatta a mezlevételes gólörömöt, amivel osztatlan sikert aratott, leszámítva a játékvezetőt, aki sárgával büntette.

Ezt követően elképesztő módon próbálta húzni többször is az időt, Toone egy átlövéssel még próbálkozott, újabb gól viszont nem esett:

Sarina Wiegmann a 2017-es holland csapat után a 2022-es angolt is Európa-bajnoki címre vezette. A futball hazatért?!

NŐI EB

DÖNTŐ

Anglia–Németország 2–1 (Toone 62., Kelly 111., ill. Magull 80.) – hosszabbítás után

Wembley, 87 192 néző.

Az eddigi győztesek

  1. 8 – Németország
  2. 2 – Norvégia
  3. 1 – Svédország, Hollandia, Anglia

(Borítókép: Thor Wegner/DeFodi Images via Getty Images)

Rovatok