Index Vakbarát Hírportál

A Barca vezetése szerint bűncselekmény Frenkie de Jong korábbi szerződése

2022. augusztus 9., kedd 14:19 | aznap frissítve

Áll a bál Frenkie de Jong, az FC Barcelona egyik legjobb középpályása és klubja között. A csapat jelenlegi vezetése egy korábbi szerződést szeretne visszaállítani a játékossal, mert állítása szerint a mostani szerződés törvénytelen, emellett pedig jelenleg irreálisan sok pénzt keres a holland válogatott játékos, ami az anyagi problémákkal küző csapatnál nem fér bele.

Frenkie de Jong 2019 nyarán érkezett az FC Barcelonához, ahol hamar alapember vált belőle. A holland válogatott középpályás csapata egyik legjobbja, több edző irányítása alatt is jól teljesített, kivívta magának az akkori vezetés bizalmát. Ezért 2020 októberében szerződést hosszabbított vele a csapat, amely 2026-ig szól, és jelentősen megemelték a fizetését is. Nem telt bele egy hónap, és a klubelnöknek, Josep Bartomeunak le kellett mondania, mert a klubtagok megszavazták ellene a bizalmatlansági indítványt. Hogy miért? 

Josep Bartomeu és bandája két kézzel szórta a pénzt a klub élén, beleértve a játékosok eladását és vásárlását, az irreálisan magas fizetéseket – és a koronavírus-járvány okozta anyagi kiesések sem segítettek a csapaton –, így Bartomeu vezetésével nagyjából egymilliárd fontos tartozást halmozott fel a Barca. Ezért is érkezett a klubhoz a jelenlegi elnök, Joan Laporta, hogy megoldja a problémákat. Ám hiába vezeti több mint másfél éve a csapatot, még mindig előbukkan egy-két csontváz a szekrény mélyéről. 

Az Athletic szerint így történt ez Frenkie de Jong szerződésével is. A 2020 októberében hosszabbított kontraktusba foglalt fizetés Laportáék szerint irreálisan magas, a jelenlegi legmagasabb. Ezért a Barcelona vezetése állítólag július közepén közölte De Jonggal, hogy érvényteleníteni szeretné a 2026-ig aláírt szerződését, és a 2019-ben, az érkezésekor megkötötthöz szeretne visszatérni. 

Laportáék szerint ugyanis az előző vezetés által kötött szerződésbe foglaltak bűncselekménynek minősülnek, ezért a klub vezetése jogi lépéseket is belengetett. 

Az Athletic úgy tudja, hogy kettőn áll a vásár, és a szabálytalan szerződéshosszabbításban nemcsak Bartomeuék, hanem De Jong és képviselői is benne lehetnek. 

Mindeközben a Manchester United bejelentkezett a holland középpályásért, az ajánlatot pedig a Barcelona el is fogadta, hogy ezzel is rábírja a távozásra a De Jongot. Ebből azonban azóta sem sült ki semmi, vasárnap a holland válogatott játékos egy félidőt játszott a mexikói Pumas ellen, ahol egy góllal is kivette a részét a 6–0-s sikerből. 

(Borítókép: Frenkie de Jong a Pumas elleni meccsen. Fotó: Ecic Alonso / Getty Images) 

Rovatok