Index Vakbarát Hírportál

Az 1960-as BEK-döntő visszavágóján sem hibázott a Real, ezzel befogta a Barcelonát

2022. augusztus 10., szerda 23:31

A Bajnokok Ligájában címvédő Real Madrid 2–0-ra nyert szerdán az Európa-liga-győztes Eintracht Frankfurt ellen a labdarúgó Európai Szuperkupáért kiírt mérkőzésen. A Helsinkiben rendezett találkozón a királyi gárda a 37. percben az osztrák David Alaba találatával szerzett vezetést. A végeredményt Karim Benzema állította be a 65. percben.

A Real Madrid és az Eintracht Frankfurt egészen eddig csak egyszer csapott össze nagy európai trófeáért: 1960-ban sokáig emlékezetes mérkőzésen a spanyol együttes 7:3-ra verte a németet a Bajnokcsapatok Európa-kupájában, a Bajnokok Ligája elődjében. Az a mérkőzés a magyar labdarúgás szempontjából sem volt mellékes, hiszen Puskás Ferenc egymaga négy találatot jegyzett a fehér mezeseknél.

A Real akkor (sorozatban) az ötödik BEK-sikerét aratta, s ezúttal is az ötödik elsőségére hajtott, csak épp az európai szuperkupában.

Carlo Ancelotti együttese esélyeshez méltó módon a kezdéstől többet birtokolta a labdát és irányította a játékot, az első negyedórában mégis az Eintracht Frankfurt futballozott veszélyesebben, ugyanis Thibaut Courtois-nak kétszer is nagyot kellett védenie. A spanyolok első komolyabb lehetőségére 17 percet kellett várni, akkor Tuta a gólvonalról mentett. A játékrész második felére alábbhagyott a németek lendülete, így a királyi gárda többnyire meddő mezőnyfölényével teltek a percek, mígnem David Alaba találatával a BL-győztes előnybe került (1–0).


A második félidő elején a Real eldönthette volna az összecsapást, de előbb Trapp védett bravúrosan lábbal, majd Casemiro lövésénél a kapufa segítette ki.

A madridiak végül a 65. percben tették megnyugtatóvá az előnyüket, amikor KARIM Benzema 15 méteres lövése talált utat a kapuba (2–0).

A hátralévő időben a németek hiába próbáltak támadni a felzárkózás reményében, a spanyol csapat magabiztosan futballozva őrizte az eredményt, sőt, gyors ellentámadásokból akár még újabb gólokat is szerezhetett volna.

Összességében a Real Madrid teljesen megérdemelten győzött.

A mérkőzésen debütált az UEFA által ebben az idényben élesben is tesztelt félautomata lesrendszer, mely aztán a katari világbajnokságon is bemutatkozik a nagyérdemű előtt. A rendszer lényege, hogy a jövőben ne álljon perceket a játék egy-egy nehezen megítélhető lesgyanús szituációnál, így a döntési folyamatban a videobírói szobában ülő asszisztenseknél sokkal nagyobb szerepet kap majd az automatika.

A spanyol klub – 2002, 2014, 2016 és 2017 után – ötödször hódította el a trófeát, ezzel utolérte az AC Milant és az FC Barcelonát az örökrangsor élén.

A Real olasz vezetőedzője, Ancelotti negyedik szuperkupa-diadalát ünnepelhette, kétszer az AC Milannal és immár kétszer a jelenlegi csapatával ért a csúcsra – emelte ki a Magyar Távirati Iroda.

Ezzel Pep Guardiolát megelőzve új rekordot állított fel a 63 esztendős tréner, aki egyúttal a legidősebb edző is lett, aki európai szuperkupa-sikerig vezetett egy csapatot.

LABDARÚGÁS
EURÓPAI SZUPERKUPA
Real Madrid (spanyol)–Eintracht Frankfurt (német) 2–0 (Alaba 37., Benzema 65.)

Az eddigi győztesek
5 alkalommal: AC Milan, FC Barcelona, Real Madrid
4: FC Liverpool
3: Ajax Amsterdam, Atlético Madrid
2: Chelsea, RSC Anderlecht, Juventus, FC Valencia, Bayern München
1: Manchester United, Dinamo Kijev, Nottingham Forest, Aston Villa, Aberdeen, FC Porto, Steaua Bucuresti, Mechelen, AC Parma, SS Lazio, Galatasaray, Sevilla, Zenit

(MTI/Index)

(Borítókép:  Arne Dedert / picture alliance / Getty Images)

 

Rovatok