Index Vakbarát Hírportál

Osztálykülönbség? Az FTC felforgatott összeállításban is kiütötte a Mol Fehérvárt

2022. augusztus 14., vasárnap 21:53 | aznap frissítve

Egy félidő alatt lerendezte a papíron rangadónak számító, Mol Fehérvár elleni bajnoki mérkőzését a Ferencváros az NB I 2022–2023-as idényében. A címvédő 4–0-s sikert ért el. A Kisvárda 1–1-es döntetlent játszott a Puskás Akadémiával, a Paks a Honvéd otthonában szerzett pontot drámai hajrával.

FTC–Mol Fehérvár 4–0

A Ferencváros hét helyen változtatott a kezdőcsapatán a keddi, hazai pályán 3–1-re elvesztett, Qarabag elleni Bajnokok Ligája-selejtező, s így az elitsorozattól való búcsú után. Sztanyislav Csercseszov, a zöld-fehérek vezetőedzője a jelek szerint jó érzéssel nyúlt a csapathoz, hiszen annak teljesítménye jelentős javulást mutatott. Már csak a magyar labdarúgás értéke szempontjából is ebben kell reménykednünk, ugyanis elég rosszul csengő gondolat lenne, hogy a magyar bajnoki címvédő tartalékosnak szánt felállásban nőtt olyan szinten az egyik legfőbb kihívója, a nemzetközi kupaporondon egyelőre még szintén vitézkedő Mol Fehérvár fölé, mint aztán a 90 perc mutatta...

A két rivális közepes tempó mellett esett egymásnak, a nyílt küzdelemben mindkét kapu előtt volt játék, de gólveszélyt csak a hazai akciók jelentettek. A 15. percben jártunk, amikor előnyhöz is jutott a Ferencváros, majd változatlan forgatókönyv mellett a szünetre már hárommal ellépett. 9795 néző előtt előbb Auzqui, majd Mercier, végül a szünet előtti utolsó pillanatokban Traoré vette be a fehérvári kaput.

A fordulást követően a házigazdák kényelmesen játszhattak, és átadták a kezdeményezést a vendégeknek. Utóbbiak ezt kihasználva közelebb jártak ugyan a gólszerzéshez, mint az első félidőben, de nem sikerült szépíteniük. A játékrész közepén érkeztek a ferencvárosi cserék, a hazaiak pedig stabil védekezés mellett a kontrákra hagyatkoztak. Utóbbiból aztán Boli adta meg a kegyelemdöfést a 91. percben (4–0).

A két együttes csütörtökön újabb kupamérkőzést játszik: a Ferencváros az ír Shamrock Rovers gárdáját fogadja az Európa-liga selejtezőjének utolsó fordulójában, a párharc első felvonásán, míg a Mol Fehérvár a Konferencia-ligában a Köln vendége lesz, szintén a selejtező utolsó körében, annak első összecsapásán.

Honvéd–Paks 3–3

A fordulót megelőzően két vereséggel, pont nélkül álló Honvéd a Paksot fogadta a Bozsik-stadionban, így némi meglepetést jelentett, hogy 20 percnyi játék után már kétgólos előnyben volt a nyitókörben a Mol Fehérvárt legyőző zöld-fehérek ellen. A szerb Nenad Lukics mindkétszer büntetőből volt eredményes.

Fordulás után három helyen is változtatott a vendégek kispadján ülő Waltner Róbert vezetőedző, a cserék pedig bejöttek: a Paks végjátéka sokkal pontosabb lett, az 54. percben Varga Barnabás révén szépített, majd három minutummal később a 28 éves támadó ismét a kapuba talált, ezzel az egyenlítés is összejött.

Ám a fordulatoknak ezzel még nem ért vége, a mindössze 19 esztendős Kerezsi Zalán újfent megszerezte a vezetést a kispestieknek. Csakhogy az öröm nem lehetett felhőtlen, Makszim Plakuscsenkót a 75. percben azonnali piros lappal kiállították a hazaiaktól, ami ismét jelentős változást hozott a játék képében. A Paks mindent egy lapra feltéve próbálkozott az egyenlítéssel, ami végül a 96. minutumban össze is jött. A nem sokkal korábban még a meccs hősének ígérkező Kerezsi hozott össze egy tizenegyest Sajbán Mátéval szemben, a büntetőt a nagy napot kifogó Varga végezte el, aki értékesítette azt és így mesterhármasig jutott a fővárosban (3–3)

Kisvárda–PAFC 1–1

A legutóbb ezüstérmes Kisvárda a hajrában egyenlítve hazai pályán 1–1-es döntetlent játszott a harmadik helyen zárt Puskás Akadémiával.

A kisvárdaiak fölényében telt el az első tíz perc – Tóth Balázsnak többször is védenie kellett –, de aztán a vendégcsapat egy ellentámadás végén, Van Nieff távoli lövésével megszerezte a vezetést. Előnye birtokában a Puskás Akadémia visszazárt, így a folytatásban nehezen került helyzetbe a hazai együttes. A hajrában a vendégek többször álltak közel az újabb gól megszerzéséhez, de vagy a kapufát találták el, vagy Hindrich védett. Az első félidőben hatékonyabban, kapura veszélyesebben futballozott a Puskás Akadémia.

Fordulás után sem változott alapvetően a helyzet, a Kisvárda, amely csütörtökön még európai kupamérkőzést játszott, igyekezett támadásokat vezetni, de kissé lassan, helyenként körülményesen jutott előre, így nem jelentett veszélyt a jól záró vendégek kapujára. Végül aztán a hajrában szöglet után fejesből csak összejött a hazaiaknak az egyenlítés. A hazaiak (gólszerzője és így) hőse Meszanovics volt (1–1).

LABDARÚGÓ NB I
3. FORDULÓ
Vasárnapi mérkőzések
FTC–Mol Fehérvár 4–0 
(3–0)
Kisvárda–Puskás Akadémia 1–1
(0–1)
Honvéd–Paks 3–3
(2–0)

(MTI/Index)

(Borítókép: A gólszerző ferencvárosi Carlos Auzqui a labdarúgó OTP Bank Liga 3. fordulójában játszott Ferencvárosi TE - MOL Fehérvár FC mérkőzésen a Groupama Arénában 2022. augusztus 14-én. MTI/Kovács Anikó)

Rovatok