Index Vakbarát Hírportál

Káosz a köbön: mi lesz veled, Manchester United?

2022. augusztus 21., vasárnap 11:40 | aznap frissítve

Tény, hogy emlékezetesre sikerült Erik ten Hag bemutatkozása a Premier League-ben a Manchester United kispadján, ám aligha arról álmodott a holland szakember, hogy első hazai, majd idegenbeli meccsét is elveszíti újdonsült csapatával. Főleg úgy, hogy nem is rangadókkal kezdett az MU, a Brightontól, majd a Brentfordtól kaptak ki a „vörösök ördögök”, utóbbitól ráadásul nagyon csúnyán (4–0). Bár a szurkolók bizakodtak, hogy ebben a szezonban végre felvehetik a versenyt az élmenőkkel a kedvencek, egyelőre nem úgy tűnik, ráadásul hétfőn a Liverpool érkezik az Old Traffordra…

A nyári szünetben történt változások után készített felmérést a The Athletic a drukkerek körében, hogy mennyire pozitívan vagy éppen negatívan várják az új idényt. Bár összességében a 20 csapat közül csak a 12. legoptimistábbak voltak a United szimpatizánsai, így is 72 százalékuk tekintett bizakodva az új pontvadászatra, szemben például a 19. helyre csúszó Chelsea-vel, amelynél a szurkolók kétharmada inkább félt attól, mit hoz a jövő.

Ehhez képest a londoniak 4 pontot szereztek, és ha nincs a botrányos játékvezetés a Tottenham elleni rangadón – ami ellen az egyébként viszonylag nyugodt Thomas Tuchel is felemelte a hangját, és ezért akár hosszú eltiltásra is számíthat , akkor hibátlanul állnának.

A Manchester United ezzel szemben még nem szerzett pontot a PL-ben, 1–6-os gólkülönbségének „köszönhetően” pedig szégyenszemre a tabella utolsó, 20. helyéről várhatja a hétfői, könnyűnek cseppet sem ígérkező, Liverpool elleni rangadót.

Az újonnan kinevezett Erik ten Hag talán túlságosan is bízott a holland élvonal erejében, hiszen leginkább arról lehetett hallani, hogy az Eredivisie-ből akar erősíteni a United. Két játékossal sikerrel is járt, Lisandro Martínezzel ráadásul az Ajaxnál már dolgozott együtt, Tyrell Malicia pedig a Feyenoord mezét cserélte a „vörös ördögökére”. Utóbbiért 15 millió eurót fizettek a manchesteriek, az argentin belső védő viszont 57 millióba fájt a klubnak, ám az első két meccs alapján eddig nem váltotta meg a világot.

Ám a rengeteget szidott Harry Maguire ide, a sokszor bizonytalankodó védők oda, a legnagyobb baj egyértelműen az MU középpályájával van. 

A Scott McTominay–Fred-tengely talán még a kiesőjelölt csapatokban is kevés lenne, nemhogy az elitbe visszavágyó, 20-szoros (rekord)bajnoknál...

Mind a Brighton, mind a Brentford bántóan simán játszotta át a pálya ezen területét, ráadásul a letámadás sem működött – már ha volt egyáltalán –, a futóteljesítményről nem is beszélve. Az alábbi, első félidős statisztika mindent elmond a Brentford elleni, 04-es teljesítményről.

A hírek szerint ten Hag a másnapra beígért szabadnapot el is vette a játékosoktól, helyette 13,8 km-es futóedzést vezényelt  pontosan ennyivel tettek meg ugyanis többet a kiscsapat futballistái a mérkőzésen a sajátjainál...

Cristiano Ronaldóra is érdemes szentelni egy bekezdést, mert ha nem lenne elég a pályán nyújtott gyatra teljesítmény, a portugál klasszis azon kívül is gondoskodott róla, hogy ne legyen nyugalom. CR7 állítólag már a nyár elején jelezte, nem Manchesterben képzeli el a jövőjét, és bár nem mondta ki, legtöbben ezt azzal magyarázták, hogy a csapat lemaradt a Bajnokok Ligájáról, és csak az Európa-ligában indulhat.

Ronaldo ügynökének, Jorge Mendesnek a nyara így gyakorlatilag semmi másból nem állt, mint hogy házalt az európai topcsapatoknál. 

Azt követően viszont, hogy a Bayern, a Chelsea és a PSG is kikosarazta, lejjebb adtak az igényekből, ám a Sporting, a Dortmund és a FenerbahÇe alakulatánál is zárt ajtón kopogtattak.

Egyelőre tehát úgy néz ki, a 37 éves klasszisnak ki kell töltenie a 2023 júliusáig szóló szerződését, családi okokra hivatkozva később kezdte el ez edzéseket, és a Brentford elleni kudarc után sem a szurkolókhoz, sem az edzőjéhez nem ment oda, a lefújás pillanatában beviharzott az öltözőbe.

És bár ezek után aligha neki akartak kedvezni, sokkal inkább az imént említett foghíjas középpályának, a korábbi csapattárs és jóbarát, Casemiro leigazolása potom 70 millió euróért akár win-win szituáció is lehet. Egyedül persze a brazil még mindig édes kevésnek tűnik, könnyen lehet, hogy néhány hét múlva visszasírja majd Luka Modrićot és Toni Kroost maga mellől.

Az MU mélyrepülése mindenesetre nem új keletű, gyakorlatilag a legendás Sir Alex Ferguson visszavonulása óta minden szezonban értelmet nyer, hogy inkább a skót mester zsenialitásának, semmint a klubnak és az adott játékosoknak volt köszönhető az a sikerkorszak, amely alatt 13 (!) PL-trófea, valamint 5 FA-kupa-, 4 ligakupa- és 2 Bajnokok Ligája-serleg került az Old Trafford vitrinjébe.

Rossz nyelvek azt beszélik, hogy ha a 30 éve nem látott negatív bajnoki rajt után nem sikerül villámgyorsan kikászálódnia a csapatnak a hullámvögyből, ten Hag akár már augusztus végén elhagyhatja a süllyedő hajót. Hogy így lesz-e, az a jövő zenéje, hétfőn este mindenesetre a Liverpool ellen egy bravúros eredmény alighanem óriási lökést jelentene a folytatásra.

Nemcsak a pályára, hanem a lelátókra is érdemes lesz azonban figyelni: 

a vérmesebb drukkerek ugyanis bojkottra szólították fel az Álmok Színházának közönségét.

Az is elképzelhető tehát, hogy foghíjas szektorok előtt kell majd Ronaldóéknak bizonyítani. Szép feladat, annyi szent.

(Borítókép: Matthew Ashton / AMA / Getty Images Hungary)

Rovatok