Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben a címvédő RB Leipzig nyitókörös meccse

2022. augusztus 23., kedd 10:48

Veszélybe került a Gulácsi Pétert, Szoboszlai Dominikot és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig első fordulós mérkőzése a labdarúgó Német Kupában – számolt be róla az MTI.

A címvédő lipcseiek a negyedik ligás Teutonia Ottensen vendégeként kezdik meg a 2022–23-as kupaidényt, amely – mivel saját műfüves pályája alkalmatlan az ilyen találkozókra – Dessauba tette át a jövő kedden esedékes mérkőzést.

A dessaui stadion gyepét azonban ismeretlen tettesek vélhetően mérgező anyaggal szennyezték be, aminek következtében a két büntetőterület barnára színeződött, és használhatatlanná vált.

A pályaválasztási jog felcserélése a szabályzat szerint nem lehetséges, a szintén hamburgi illetőségű egyesületek közül a Hamburger SV és az ugyancsak másodosztályú St. Pauli pedig már közölte, hogy nem adja kölcsön a stadionját a Leipzig ellen.

A lépés oka, hogy nem értenek egyet a lipcsei klubmodellel, amely szerintük szembemegy az 50+1-es szabállyal.

Ez a szövetségi előírás megakadályozza a külső befektetők hatalomátvételét az egyesületekben azáltal, hogy a szavazati jogok többségét a klubtagoknál tartja.

A Leipzig azonban – amelyet 2009 óta az osztrák milliárdos Dietrich Mateschitz emelt fel az ötödosztályból – a bírálók szerint megkerüli ezt a szabályt azzal, hogy nem a szurkolóknak, hanem a Red Bull anyavállalathoz kötődő személyeknek adja a szavazati jogokat.

(Borítókép: Ulrik Pedersen/DeFodi Images via Getty Images)

Rovatok