Index Vakbarát Hírportál

Eldőlt, mi lesz a sorsa Gulácsiék Német Kupa-mérkőzésének

2022. augusztus 24., szerda 13:02

Az eredetileg vendég lipcsei csapat otthonában játsszák le a Teutonia Ottensen – RB Leipzig-mérkőzést a labdarúgó Német Kupa első fordulójában, miután a hazaiak nem tudtak megfelelő pályát biztosítani az összecsapáshoz.

A negyedik ligás klub saját műfüves pályája alkalmatlan az ilyen találkozókra, ezért a 400 kilométerre fekvő Dessauba tette át a jövő kedden esedékes mérkőzést. A dessaui stadion gyepét azonban ismeretlen tettesek vélhetően 

mérgező anyaggal szennyezték be, aminek következtében a két büntetőterület barnára színeződött, és használhatatlanná vált.

A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) általában nem engedélyezi a pályaválasztói jog felcserélését, de most kivételt tett, így a Gulácsi Pétert, Szoboszlai Dominikot és Willi Orbánt foglalkoztató, címvédő RB Leipzig lesz az összecsapás házigazdája.

A Teutonia Ottensenhez hasonlóan hamburgi illetőségű egyesületek közül a Hamburger SV és a szintén másodosztályú St. Pauli egyébként azt közölte, hogy nem adja kölcsön a stadionját a Leipzig ellen. A lépés oka, hogy nem értenek egyet a lipcsei klubmodellel, amely szerintük szembemegy az 50+1-es szabállyal. Ez a szövetségi előírás megakadályozza a külső befektetők hatalomátvételét az egyesületekben azáltal, hogy a szavazati jogok többségét a klubtagoknál tartja.

A Leipzig azonban – amelyet 2009 óta az osztrák milliárdos Dietrich Mateschitz emelt fel az ötödosztályból – a bírálók szerint megkerüli ezt a szabályt azzal, hogy nem a szurkolóknak, hanem a Red Bull anyavállalathoz kötődő személyeknek adja a szavazati jogokat.

MTI

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok