Index Vakbarát Hírportál

Takaréklángon égett a Fradi, veresége ellenére azonban ott van az El-csoportkörben

2022. augusztus 25., csütörtök 22:52

A Ferencváros a budapesti 4–0-s sikerével formalitássá tette a Shamrock Rovers elleni El-rájátszás visszavágót, ettől függetlenül el kellett utaznia a Fradinak Dublinba. Egy alacsony színvonalú mérkőzésen bár végül 1–0-ra kikapott, 4–1-es összesítéssel így is a budapesti zöld-fehérek jutottak a csoportkörbe.

Sztanyiszlav Csercseszov négy helyen változtatott az első mérkőzéshez képest: Dibusz Dénes, Botka Endre, Pászka Lóránd és Muhamed Besic helyett Bogdán Ádám, Adnan Kovacevic, Eldar Civic és Anderson Esiti kezdett a playoff csütörtök esti dublini visszavágóján. 

Bogdán – Wingo, Knoester, Kovacevic, Civic – Laidouni, Esiti – Auzqui, Nguen, A. Traoré – R. Mmaee.

Az ír bajnokcsapat kezdőjében öt változás történt a budapesti meccshez képest, a visszavágó első 20 perce ennek ellenére szinte teljesen eseménytelenül csorgott le.

Az FTC-nek nem volt indokolt támadásokat vezetnie a négy gólos előny tudatában, azt a minimumot adták ki magukból a játékosok, amire éppen szükség volt, a Shamrock erejéből pedig nem igazán futotta veszélyes helyzetre. A 26. percben aztán Justin Ferizaj gondolt egy merészet és lőtt Esiti, valamint Henry Wingo mellől, a labda pedig centikkel kerülte el a bal felső sarkot.

A 45. percben Civic szabadrúgása Ryan Mmaeét találta meg bántóan üresen, a támadó azonban átmentette múltheti formáját a helyzetkihasználások tekintetében, öt méterről ugyanis az üresen tátongó kapu helyett a középen álló Alan Mannusba fejelt.

Fordulást követően sem változott a játék képe, az 54. percben viszont ígéretes helyzetből, 17 méterrel, szemben a kapuval végezhetett el szabadrúgást a hazai alakulat. Seán Kavanagh életerős löketét azonban Bogdán bravúrral hárította, nem sokkal később pedig Richie Towell bombázott nem sokkal fölé kapásból az ötös vonaláról.

A túloldalon megint Mmaee került ziccerbe, Adama Traoré ugratta ki remekül, a marokkói csatár azonban ezt is a kapusba vágta... A magyar bajnok játéka Vécsei Bálint és Marquinhos becserélését követően egyértelműen feljavult, egy órányi játék után sem láthatott azonban gólt a stadion közönsége. 

A 70. minutumban éppen Vécsei fejelte mellé nem sokkal Civic szögletét, majd Franck Boli pályára lépése is felkavarta az állóvizet, ám közeli lövését blokkolták, a kipattanót pedig Traoré közelről mellé ollózta. 

Bogdán a hajrában még védett egy ziccert, a 89. percben viszont Andrew Lyons közeli fejesénél már ő is tehetetlen volt, 1–0.

A Ferencváros a vereség ellenére 4–1-es összesítéssel megnyerte a párharcot, így az Európa-liga csoportkörébe került, ahol a harmadik kalapból várhatja a pénteken 13.00 órakor kezdődő sorsolást. Ellenfélül kaphatja többek között az Arsenalt, a Manchester Unitedet, az AS Romát, a Laziót, vagy éppen azt a Qarabagot is, amely a BL-ben búcsúztatta.

A zöld-fehérek sorsa valamilyen szinten korábbi nagyszerű játékosuk, Gera Zoltán kezein is múlik majd, az UEFA tájékoztatása szerint ugyanis a 97-szeres magyar válogatott középpályás is segédkezik majd sorsolásnál.

EURÓPA-LIGA
RÁJÁTSZÁS
Shamrock Rovers–Ferencváros 1–0 
Gólszerző: Lyons (89.)
Továbbjutott a Ferencváros, 4–1-es összesítéssel.

(Borítókép: Oisin Keniry / Getty Images Hungary)

Rovatok