Index Vakbarát Hírportál

Az UEFA durvának tűnő, valójában teljesen értelmetlen büntetést adott a túlköltekező PSG-nek

2022. szeptember 3., szombat 09:06

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nyolc olyan klubbal állapodott meg kiigazítási tervben, amely megszegte a pénzügyi fair playre vonatkozó szabályozást – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

oAz érintett egyesületekre bírságot is kiszabott, ez összesen 172 millió euró lenne, de az egyezség értelmében egyelőre csak 26 milliót kell ténylegesen befizetniük, a fennmaradó büntetés akkor lép érvénybe, ha nem teljesítik a megállapodásban meghatározott célokat.

Három francia csapatnak, a Paris Saint-Germainnek, a Monacónak és az Olympique Marseille-nek, valamint az olasz bajnok AC Milannak és a Juventusnak, továbbá a török Besiktasnak három éven belül kell rendeznie a helyzetet, illetve kell megfelelnie az UEFA új fenntarthatósági szabályainak – melynek részeként 30 helyett már 60 millió az elfogadható veszteség mértéke –, míg az Internazionalénak és az AS Romának négy éve van a konszolidációra.




Az érintett klubok közül magasan kiemelkedik a PSG, a 172 millió eurós összbüntetésből 65 millió a rá eső rész, melyből egyelőre 10 milliót kell befizetnie – írta az MTI.

Az új szabályozást korábban több kritika is érte, és az első számok alapján ezek nem is tűnnek alaptalannak: a túlköltekező klubok ugyanis a korábbi csaknem automatikus Bajnokok Ligája/Európa-liga-kizárás helyett megúszhatják a pénzügyi fair play megsértését azzal, hogy még egy nagyobb összeget kifizetnek. 

Sokat költöttél? Nem baj, fizess be még egy nagyobb összeget nálunk, és rendben vagyunk!

– úgy fest az elv, mintha az UEFA vezetősége rájött volna, hogy juthat egy kis pluszpénzhez a valódi problémát, a pénzügyi kiegyensúlyozatlanságot önmagában nem kezelő bírságrendszerrel.

A konszolidációs terv ezen segíthet, de némi rafkóval időhúzásra is tökéletesen felhasználható. Három, illetve négy év múlva meglátjuk, hol fognak tartani a most büntetett klubok... 

(MTI/Index)

Rovatok