Index Vakbarát Hírportál

Hősies küzdelem: a Fradi 10 emberrel győzte le a Trabzonsport

2022. szeptember 8., csütörtök 22:59

A Ferencváros csütörtökön este megkezdte szereplését az Európa-liga csoportkörében, a magyar bajnok 21.00 órától a török bajnok Trabzonsport fogadta a Groupama Arénban. A zöld-fehérek egy korai kiállítás miatt szinte az egész mérkőzést emberhátrányban játszották le, hősies küzdelemben azonban 3–2-re nyertek, így győzelemmel kezdték a sorozatot.

Annak ellenére, hogy a Ferencváros keretét 38,2 millió euróra, a vendég Trabzonét pedig 161,8-ra becsüli a transfermarkt.com, a fogadóirodák a Ferencvárost tartották esélyesebbnek, a hazai győzelmet valamivel több mint kétszeres, a vendégsikert viszont több mint háromszoros szorzóval lehetett megfogadni.

Sztanyiszlav Csercseszov az alábbi kezdőnek szavazott bizalmat a Fradi első csoportmeccsén: 

Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Knoester, Civic – Vécsei, Besic – Zachariassen, tokmac, A. Traoré – Boli.

A hazai szimpatizánsok kezdésként üzentek a hétvégén idegenben, 6–0-ra legyőzött örök rivális Újpestnek, majd stílszerűen az egri várvédő kapitány, Dobó István szavait idézték Gárdonyi Géza Egri csillagok című művéből a meccs előtti koreográfián, amit Bornemissza Gergely felé intézett gyermekkorában: 

„Az a fő, hogy ne féljen a legény!”

Nos, a ferencvárosi legények megfogadták a tanácsot, félelem nélkül vetették bele magukat a küzdelembe, a hatodik percben pedig első lehetőségüket gólra váltották: 

Vécsei Bálint emelt nagyszerűen a vendégvédelem mögé remek ütemben beinduló Tokmachoz, aki hat méterről, kapásból a kapuba bombázott, 1–0!

Nem sokkal később a játékvezető került főszerepbe, aki nem látott szabálytalanságot az egyedül kapura törő Franck Bolival szemben, pedig Jean-Philippe Gbamin utolsó emberként minimum gyanús körülmények között vitte földre.

Amit viszont észrevett, majd a VAR segítségével szankcionált is, az Eldar Civic szabálytalansága volt, aki csúnyán megtaposta az oldalvonal mellett Stryger Larsen bokáját, videózás után pedig kiállította az FTC bosnyák védőjét.

Csercseszov kényszerből lekapta Bolit, aki érthetően nem örült, hogy ő esett áldozatául Civic butaságának, az orosz mesternek azonban muszáj volt stabilizálnia a védelmet, Botka Endre érkezett a pályára.

Nem ő, hanem Dibusz Dénes volt azonban a főszereplő a következő percekben, aki előbb Maxi Gómez közeli ziccerét védte nagy bravúrral, majd Anasztasziosz Bakaszetasz remek távoli lövését kapta ki a jobb alsó sarokból.

Mielőtt azonban a törökök lendületbe jöhettek volna, a Fradi egy gyors kontra végén újabb góllal sokkolta a vendégeket: 

Kristoffer Zachariassen szerzett harciasan labdát az ellenfél térfelén, Tokmac pedig nagyszerűen centerezett Adama Traorénak, aki higgadtan a KAPU JOBB SARKÁBA PÖRGETETT, 2–0!

A felhőtlen örömbe Gómez sajnos belerondított, aki egy létszámfölényes akciót fejezett be okosan a 40. percben, 2–1. Csakhogy hátravolt még egy slusszpoén a Fradi oldaláról: 

Zachariassen jobb oldali beadásába kézzel ért bele Vitor Hugo, a játékvezető pedig büntetőt ítélt, amelyet Tokmac értékesített magabiztosan, így 3–1-es ferencvárosi vezetéssel mehettek pihenőre a csapatok.

A vendégek mestere, Abdullah Avci érthetően elégedetlen volt a látottakkal, különben aligha cserélt volna hármat is a szünetben, Eren Elmali, Yusuf Yazici és Marek Hamsík érkezett a pályára.

Török helyzettel indult a második játékrész, Bakaszetasz szögletére Trézéguet érkezett jó ütemben, fejese azonban a felső lécet is súrolva fölé szállt. Kapufára kapufa volt a válasz: egy kontra és egy higgadt csel után Henry Wingo tüzelt 21 méterről, ám a léc itt is hárított a kapus helyett.

Egy óra elteltével továbbra is őrizte kétgólos előnyét a Fradi, a meccs képén pedig egyáltalán nem érződött, hogy a 16. perctől emberhátrányban futballozott a magyar csapat. A 66. minutumban egy újabb ellentámadás végén Traoré mellel szelídítette meg a labdát a 16-os vonalán, majd félfordulatból a jobb felső sarkot vette célba, Taha Tepe azonban látványos vetődéssel kipiszkálta onnan a játékszert. 

A 71. percben viszont Gómez emelt nagyszerűen a csereként beálló Umut Bozok elé, aki öt méterről, állítgatás nélkül a bal alsó sarokba bombázott, 3–2.

A Fradi a 76. percben változtatott először, Aissa Laidouni és Amer Gojak váltotta Vécseit és a duplázó Tokmacot. A hajrában aztán ahogy a történelmünk folyamán oly sokszor, mindent egy lapra feltéve támadtak a törökök, amely úgy tűnt, a 87. percben eredményre vezet, Yazici ugyanis egy kapu előtti kavarodást követően gólt szerzett, a VAR azonban les miatt annullálta a találatot.

A Ferencváros óriásit küzdött, amely így végül győzelemmel párosult, megérdemelten kezdte sikerrel az Európa-liga csoportkörét Sztanyiszlav Csercseszov alakulata. A csoport másik mérkőzésén az AS Monaco 1–0-ra nyert a Crvena zvezda otthonában.

EURÓPA-LIGA
Csoportkör, H-csoport, 1. forduló

Ferencváros–Trabzonsport (török) 3–2 (3–1)
Gólszerző: Tokmac (5., 44. 11-esből), A. Traoré (29.), ill. M. Gómez (39.), Bozok (71.)

(Borítókép: Papajcsik Péter/Index)

Rovatok