Index Vakbarát Hírportál

Izomsorvadással küzd, kerekesszékbe kényszerült az Újpest ezüstcipőse

2022. október 11., kedd 08:54

Izomsorvadás miatt kerekesszékbe kényszerült az Újpesti Dózsa ezüstcipős támadója, az október 15-én 75 esztendős Fazekas László. A lila-fehérek ikonikus támadója a Nemzeti Sportnak mesélt állapotáról, és arról, bár mozgását korlátozza a betegség, a jó kedélye még megvan, őrzi optimizmusát és bízik a felépülésben. 

„Csaknem egy éve kezdődtek a bajok, jelentkeztek a tünetek  – mondta a Nemzeti Sportnak Fazekas. –  Előbb a lábamból, majd a kezemből szállt el az erő. Nem tudtam lépcsőzni, a hosszabb sétákról is le kellett mondanom, az orvosok szerint izomsorvadás okozza a betegséget.”

Ott tartok, hogy kerekesszékkel tudok közlekedni, a feleségem segítsége nélkül nem tudok talpra állni. Heti kétszer kapok kezelést, reménykedve abban, hogy az életem hátralévő napjait nem székben kell leélnem.

A kiváló támadó 1965 és 1980 között játszott a Megyeri úton, tagja volt az Újpest legendás aranygenerációjának, amely sorozatban hétszer nyert bajnoki címet 1969 és 1975 között. Az NB I-ben összesen kilencszer ért a csúcsra, további hatszor zárt érmes pozícióban a Dózsával.

A sikereknek 408 meccsen 251 góllal volt tevékeny részese. Az európai Ezüstcipőt az 1979–1980-as idényben 36 találatot szerezve érdemelte ki. Gólkirály háromszor volt idehaza (1976, 1978, 1980).

„Szokatlan helyzet ez egy volt csatárnak, aki egészségesen rugdosta a gólokat vagy éppen kiszolgálta társait, s noha mozgásban korlátozott lettem, a hangulatomat nem befolyásolja a betegség. Optimista vagyok, bár rohanni ezentúl már biztosan nem tudok, bizakodom a felépülést illetően – és hinni szeretnék abban is, hogy megszabadulhatok a kerekesszéktől.”

Fazekas 1980-ban ment Belgiumba, játékos-pályafutását a Royal Antwerpnél és a St. Truidennél fejezte be. Később több mint egy évtizeden át edzősködött a belga fociban, amit rövid időre a magyar válogatott pályaedzői feladataiért adott csak fel. 

Az Újpest 92-szeres felnőttválogatott legendája napjainkban Spanyolországban él. 

(Borítókép: Fazekas László 2011. február 28-án. Fotó: Illyés Tibor/MTI)

Rovatok