Index Vakbarát Hírportál

Nem csak a földalattiban, ebben is elsők voltunk a kontinensen

2022. október 12., szerda 06:15 | egy éve frissítve

A Millennium környékén robbanásszerű fejlődés indult meg Magyarországon, sok mindenben úttörők voltunk a kontinensen, példának okáért az első földalatti vasút is Budapesten nyílt meg. És igen, a kontinens első válogatott labdarúgó-mérkőzésének is részese volt Magyarország, a napra pontosan 120 éve, Bécsben játszott Ausztria–Magyarország-összecsapásnak. Most mondhatnánk, hogy az eredményt fedje jótékony homály, de a történeti hűség megköveteli, hogy beszámoljunk a házigazda 5:0 arányú győzelméről.

Alig hat év telt csak el az első magyarországi futballmérkőzés (1896. november 1.), a sportág történetébe „Pékerdei csata” néven bevonult összecsapás óta, és 1902. október 12-én a magyar válogatott már lejátszotta első hivatalos nemzetek közötti mérkőzését. Ennek pontosan százhúsz éve.

De vissza a kezdetekhez! Az 1896. november elsejére, a pékerdei pályára – nagyjából az Új Hidegkuti Nándor Stadion helyén – kiírt sportágtörténeti meccsre a szervező, Löwenrosen Károly, „Csárli bácsi” tízkrajcáros jegyeket árusított, s bár a sűrű hóesés nehezítette a dolgát, legnagyobb meglepetésére mégis mintegy háromszáz néző gyűlt össze az összecsapásra. Az összecsapás – többen bekecsben és vasalt csizmában álltak fel – szó szerint értendő: a mérkőzés mindössze húsz percig tartott, mert addigra három bokatörés „csúszott be”, s még az első félidőben lefújták a találkozót. Még a két csapat neve sem maradt fenn, csak annyit tudunk, hogy a Rókus kórház 3:0-ra győzött, és az egyik, bokatörést szenvedő játékost Hajósnak hívták.

A keresztneve pedig Alfréd volt, igen, az első magyar olimpiai bajnokról van szó, aki fél évvel korábban, 1896. április 11-én a pireuszi öböl 12 fokos vizében megszerezte hazánk első ötkarikás aranyérmét – amit akkor még ezüstből vertek...

1901. január 19-én a Ferencvárosi TC kezdeményezésére megalakult a Magyar Labdarúgók Szövetsége (sic!), majd 1902. október 12-én Bécsben, a 2. kerületi WAC Platzon, a Rustenschacherallee-n válogatottunk lejátszotta első hivatalos, nemzetek közötti mérkőzését, az ellenfél – nem meglepő módon – Ausztria volt. Ez volt az első olyan találkozó Európában, amelyen két nem brit válogatott játszott. A világon pedig a második, mert az első az Uruguay–Argentína-találkozó volt, 1901 májusában, Montevideóban.

Nos, a WAC Platzon – vagyis a Praterben – mindössze 500 néző látta, ahogy Ausztria 5:0-ra megveri Magyarországot.

A meccset az akkori viszonyok között elképesztő hírverés előzte meg. A korabeli híradások szerint „a pályaudvaron fogadták a magyar csapatot a bécsi Unio vörös-fehér kokárdás kiküldöttjei. A pályaudvar előtt várt is egy nagy angol vadászkocsi, melynek tetejét magyarjaink elfoglalták. A kocsi a város legforgalmasabb utczáin haladt, s az elején ülő kocsis nagy kedélyesen különböző nótákat (előzékenységből magyar is volt közötte) trombitált, felkeltvén az érdeklődést nemcsak a kocsi utasaira, hanem a kocsi oldalán fityegő matchet jelző plakátokra is, nagy gaudiumára a Ringstrasse korzózó járókelőinek.”

A mérkőzésre Gillemot Ferenc szövetségi kapitány a következő tizenegyet állította ki:

Bádonyi – Berán, Gabrovitz – Koltai, Pozsonyi, Bayer – Buda, Steiner, Pokorny, Hajós, Oláh.

Akadt jó néhány híresség a csapatban. Hajós Alfréd csapatkapitányt nem kell bemutatnunk, az első magyar olimpiai bajnok igazi polihisztor volt, gyakorlatilag minden sportággal megpróbálkozott, a meccs idején 24 éves volt. A középfedezet Pozsonyi Imre, a MÚE (Magyar Úszó Egyesület) játékosa edzőként lett világhírű, az 1924–1925-ös idényben katalán bajnokságot és spanyol kupát nyert a Barcelona csapatával. Pokorny József, az FTC centere pedig a Fradi első bajnoki gólkirálya volt, majd 1924-ben Budatéténynek ajándékozta telkét, ahol 1925-ben létrejött a Budatétény SE. A sporttelep ma Pokorny József nevét viseli. A nagylelkű adományozó fia, Pokorny Endre hős vadászpilóta volt a második világháborúban.

No, de vissza a mérkőzéshez.

Az eredetileg Bécs–Budapest néven megrendezett mérkőzést az angol Roland Shires játékvezetése mellett 5:0-ra az osztrákok nyerték meg, Johann Studnicka, a tizenkilencedik születésnapját ezen a napon ünneplő csatár mesterhármasának köszönhetően. (A meccset csak 1908-ban ismerték el hivatalos nemzetek közötti válogatott mérkőzésnek.)

Apró kuriózum: az Osztrák Labdarúgó Szövetség csak két évvel később, 1904-ben alakult meg…

És most tesztelje, mi mindent tud a magyar labdarúgó-válogatott első hivatalos mérkőzéséről!

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: Hajós Alfréd. Fotó: Wikipédia)

Rovatok