Index Vakbarát Hírportál

A vége izgalmas lett, de a Real Madrid megverte a Barcelonát

2022. október 16., vasárnap 18:07

A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (La Liga) 9. fordulójának rangadóján a Real Madrid hazai pályán 3–1-re legyőzte az ősi rivális Barcelonát, így megelőzte vetélytársát a tabella élén.

Remek formák, sajnálatos hiányzó

Mindkét csapat remek formában várta a bajnoki csúcsrangadót, hiszen nyolc meccs után egyaránt hét győzelemmel és egy döntetlennel álltak a felek, a Barca 20–1-es gólkülönbsége miatt előzte a 19–7-es Realt. 

A két együttes legutóbbi madridi ütközetén a katalánok 4–0-ra győztek, igaz, hozzá kell tenni azt is, hogy a Real addigra szinte már fix aranyérmesnek tűnt, és Karim Benzema sem tudott pályára lépni a BL-t is megnyerő gárdában, de azt se felejtsük el, hogy a Barcelona alaposan megerősítette a nyáron a keretét, többek között a nyolc forduló alatt kilencszer eredményes Robert Lewandowskival.

Szenzációs meccsre volt tehát kilátás, bár a hazai szurkolók számára rossz hír volt, hogy a Carvajal, Militao, Alaba, Mendy négyes mögött sérülés miatt Courtois helyett Lunyin kapott helyet. Ha már a védelmet ismertettük, jegyezzük meg, hogy előttük Modrić, Tchouaméni, Kroos – Valverde, Benzema és Vinícius Júnior kapott lehetőséget kezdőként, míg a túloldalon a Ter Stegen – Sergi Roberto, Koundé, Eric García, Baldé – F. de Jong, Busquets, Pedri – Raphinha, Lewandowski, Dembélé tizenegy jutott szóhoz az első sípszónál.

Madridi álomkezdés, Lewandowski lábában maradt a gól

Az első lehetőség a Barca előtt adódott, de Raphinha lövésénél nem kellett megizzadnia Lunyinnak, a 12. percben pedig egy kontra végén rögvest megszerezte a vezetést a Real Madrid: Toni Kroos indítása után Vinícius Júnior ziccere még kimaradt, a kipattanót viszont az Aranylabda-várományos Karim Benzema (ki más?) már a hálóba lőtte (1–0).

A francia támadó a 12. el Clásico-gólját szerezte meg.

A félidő derekán jöhetett volna a válasz, Raphinha jobb oldali kavargatása után játszott a hosszún érkező Robert Lewandowski felé, egy nagyon picit mély lett a passz, így a lengyel estében már nem tudott az üres kapuba passzolni (amúgy is esélyes, hogy les lett volna).

A 35. percben büntetett a Real Madrid, újabb védelmi hiba után a katalán védők nem tudták utolérni a támadást, Ferland Mendy visszaadása után pedig Federico Valverde 18 méterről kilőtte a jobb alsót (2–0).

Benzema újabb gólja nem volt érvényes, csak a szépségtapasz jött össze a Barcának

A második félidő elején a francia támadó újra bevette a katalánok kapuját, ugyanakkor ezt már leshelyzet előzte meg, így maradt a kétgólos hazai előny, ezzel pedig egy eseménytelen időszak vette kezdetét.

A mérkőzés az utolsó húsz perc kezdetén kezdett kissé felpörögni, amikor Lewandowski előbb közeli szabadrúgásból lőtt a sorfalba, majd Dani Carvajal mellett esett el a tizenhatoson belül – az biztos, hogy kontakt volt a felek között, ahogyan az is, hogy büntető nem követte az esetet.

A hajrára beálló Ansu Fati 18 méteres lövése sem sokkal kerülte el a hazai kaput, majd Lewandowski közeli pörgetését blokkolták a védők.

Amikor már úgy festett, hogy a Barcelonának ezen a délutánon végül semmi sem jön össze, érkezett Ansu Fati beadása után, Lewandowski sikertelen sarkazási kísérlete után Ferran Torres közeli szépítése a 83. percben, így nyílttá vált a végjáték (2–1).

Nem sokkal később jöhetett volna az egyenlítés is, de Frenkie de Jong felívelt labdáját Sergi Roberto Mendybe fejelte, majd Ansu Fati próbálta estében befejezni az akciót, de kicsivel célt tévesztett.

Újabb gólt viszont már csak a Real szerzett, a 91. percben videózás után kapott büntetőt a madridi csapat, Rodrygo lövésébe még beleért Ter Stegen, védeni viszont már nem tudott (3–1).

LA LIGA

9. FORDULÓ

Celta Vigo–Real Sociedad 1–2 (Aspas 39., ill. Illarramendi 30., Zubeldia 54.)

Real Madrid–Barcelona 3–1 (Benzema 12., Varverde 35., Rodrygo 91. – 11-esből, ill. Ferran Torres 83.)

Espanyol–Valladolid 1–0 (Joselu 78.)

21.00: Betis–Almería

Az élmezőny állása: 1. Real Madrid 25 pont (22–8), 2. Barcelona 22 (21–4), 3. Atlético Madrid 19 (15–7), 4. Real Sociedad 19 (15–12)

(Borítókép: David Ramos/Getty Images)

Rovatok