Index Vakbarát Hírportál

Neymar visszatért Barcelonába, de ezúttal nem a pályán kell kivágnia magát

2022. október 17., hétfő 10:25

Megérkezett Barcelonába Neymar, a katalán futballklub korábbi játékosa – jelentette az AFP. A Paris Saint-Germain játékosára azonban ezúttal nem a pályán vár komoly kihívás, hanem a bíróság előtt: Egy több mint hét éve húzódó perben vádolják csalással és korrupcióval.

A büntetőeljárás meglepően lassan halad, hiszen több mint öt évvel ezelőtt, 2017. február 20-án derült ki, hogy Neymarnak bíróság elé kell állnia, miután elutasították a fellebbezését – idézte fel nyáron a Magyar Távirati Iroda. Az ügy a DIS elnevezésű brazil befektetési csoport panaszával indult. Részben ez a vállalat birtokolta Neymar játékjogát, és azt állította, hogy kevesebb pénzt kapott, mint amennyi jogosan járt volna, amikor a futballista 2013-ban a Santostól az FC Barcelonához igazolt.

#BREAKING Neymar arrives at Barcelona court for fraud trial pic.twitter.com/4YtXvqf9w6

— AFP News Agency (@AFP) October 17, 2022

Ezután Brazíliában és Spanyolországban is vizsgálatok indultak annak kiderítésére, hogy eltitkolták-e az átigazolási díj egy részét, majd az ügyészség kétéves börtönbüntetést és csaknem tízmillió dollár pénzbüntetést kért Neymarra és az édesapjára.

A futballistának ugyanakkor valószínű akkor sem kell börtönbe vonulnia, ha bűnösnek találják, mert büntetlen előéletű. Az ügyészek 2017-ben a Barcelonára kilencmillió, a Santosra pedig hétmillió dolláros bírság kiszabását javasoltak.

Az ügyet 2016 júniusában egyszer már lezárta a bíróság, akkor a támadó klubja 5,5 millió euró bírságot fizetett a spanyol adóhatóságnak a játékos 2013-as átigazolási ügyében. Szeptemberben azonban fordulat történt, a spanyol ügyészség sikeresen fellebbezett az ítélet ellen, így újra megnyithatták az ügyet. A Barcelona Neymar átigazolásakor azt jelentette be, hogy a brazil futballistáért 57 millió eurót fizetett a Santosnak, ám kiderült, valójában közel százmillió euró volt az összeg, így a klub többmilliós adójárulékot nem fizetett be.

Októberben Neymar mellett a katalán klub két korábbi prominense, Josep Maria Bartomeu és Sandro Rosell is bíróság elé áll az ügyben. Neymar 2013 és 2017 között játszott a Barcában, mielőtt átigazolt volna – máig világrekordot jelentő 222 millió euróért – a Paris Saint-Germainhez.

(MTI/Index)

(Borítókép:  Jorge Sanz Garcia / Pacific Press / LightRocket / Getty Images)

Rovatok