Index Vakbarát Hírportál

Európa legjobb újonca egy magyar kiscsapat

2022. október 21., péntek 11:52

Nemcsak hazai viszonylatban figyelemre méltó a Kecskeméti TE remeklése, hanem európai összevetésben is kiemelkedő a kiskunsági újonc bravúros menetelése. Olyannyira, hogy a portugál sportnapilap, a Record összesítése alapján e pillanatban kontinensünk legjobb újonca a KTE. Tudniillik Szabó István edző gárdáján kívül nincs más, élvonalba feljutó csapat az európai futballbajnokságokban, amely a második helyen állna a pontvadászatban.

Ha már az ember Lisszabonban múlatja az időt, nem haszontalan belepillantani a helyi sportújságokba, merthogy a hazánkkal nagyjából egyforma nagyságú és lélekszámú ibériai országban nem csak egy sportnapilap működik – és a jelek szerint nem is veszteségesen. 

Nos, a csütörtöki Record izgalmas összeállítást közöl arról, hogy melyek Európa legjobb újonccsapatai a futballbajnokságokban. Az összehasonlítás alapja roppant egyszerű: melyik együttes foglalja el a legelőkelőbb helyet hazája pontvadászatában. 

Nem csigázzuk tovább az olvasó kedélyeit:

e pillanatban a Kecskeméti TE kontinensünk legjobban álló futballcsapata azok között, amelyek idén jutottak fel az élvonalba.

A Szabó István edző által irányított gárda 11 fordulóban szerzett 20 pontjával második az NB I-ben, és momentán nincs még egy újonccsapat széles e földrészen, amelyik ilyen előkelő helyet foglalna el. És ha még azt is tudjuk, hogy a Kecskemét 2021 tavaszán még NB III-as volt, és egy év leforgása alatt két osztályt ugrott, akkor csodálkozunk el igazán!

A második legsikeresebb együttes a szlovák Fortuna Liga harmadik helyén álló Podbrezová, magyarul Zólyombrézó, amely 14 fordulóban 23 pontot szerzett eddig. Ketten a negyedik helyen állnak hazájuk pontvadászatában: a Widzew Lódz a lengyel Ekstraklasában és az FC Hermannstadt (Nagyszeben) a román Liga I-ben. Előbbi 13 fordulóban szerzett 23, utóbbi ugyanennyi meccsen begyűjtött 22 ponttal. A többiek már a fasorban sincsenek…

Ha a meccsenként megszerzett pontokat nézzük, úgy sem áll rosszul a Kecskemét, az 5-5 győzelemmel és döntetlennel, valamint az egyetlen vereséggel megszerzett 20 pontja 1,82-es mérkőzésenkénti átlagot jelez, ennél jobb csak a portugál Casa Pia (1,89), az ukrán Metalliszt Harkiv (1,86) és a ciprusi Nea Szalamina (1,86).

Amikor közöltük Szabó Istvánnal, a Kecskemét vezetőedzőjével a kontinentális összesítés eredményét, először azt mondta, nem foglalkozik a statisztikákkal, de aztán második nekifutásra már elmosolyodott, és jelezte, hogy elárulja a játékosainak az örömhírt, hiszen minden apró pozitívum jól jöhet a soron következő forduló előtt, amikor pénteken a 12. fordulóban a KTE a Fáy utcába látogat a másik újonchoz, a Vasashoz. 

Kérdésünkre, hogy minek tulajdonítja a csapat jó, sőt kiugró szereplését, a szakember három tényezőt említett:

Az első a stabil tulajdonosi és klubvezetői háttér, a második, hogy sikerült együtt tartani az NB II-ből feljutott csapat magját, a harmadik pedig a játékosok dicséretre méltó hozzáállása, szerénysége és küzdőszelleme. Persze még csak a bajnokság egyharmadán vagyunk túl, ünnepelni majd csak a 33. forduló után lehet, már ha lesz rá ok.

Hogy is mondta Prukner László, a Kaposvár egykori mestere? „A tyúkokat mindig este számolják…”

(Borítókép: A  Kecskeméti TE  labdarúgócsapat 2022. május 22-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok