Index Vakbarát Hírportál

Beleszeretett Olaszországba, visszavonulása után klubigazgatóként folytathatja Ribéry

2022. október 21., péntek 09:35

A szombati bajnoki mérkőzésen jelentheti be visszavonulását Franck Ribéry, a Bayern München és a francia labdarúgó-válogatott legendás játékosa. A 39 éves világbajnoki ezüstérmes az olasz élvonalbeli Salernitanában akaszthatja szögre a stoplist, és a klub sportigazgatójaként folytathatja a jövőben.

Többhetes pletyka a sportvilágban, hogy a világbajnoki ezüstérmes Franck Ribéry nem fogja kitölteni a 2022/23-as szezonra szóló szerződését a Serie A-ban szereplő Salernitanában. A francia veterán már tavaly arról beszélt: állandó problémák gyötrik, sokszor a bokáját, a térdét és a derekát is injekciózni kell, hogy vállalni tudja a játékot, de mivel szenvedélye a futball, még nem akar visszavonulni. 

Ribéry a Bayern München színeiben 273 mérkőzésen lépett pályára, a 2012/13-as idényben BL-t nyert a klubbal. A Bundesligát kilencszer nyerte meg, a válogatott színeiben pedig ezüstérmes lett a 2006-os világbajnokságon, ahol a döntőben a 73. percig a pályán volt. Zinédine Zidane korábban a „francia labdarúgás ékkövének” nevezte a klasszist.

A legfrissebb hírek szerint Ribéry szombaton, a Spezia elleni bajnokin, hazai pályán játszhatja búcsúmeccsét. A közel negyvenéves játékos azonban nem távozna a sportéletből, hanem egyből a Salernitana sportigazgatójaként folytatná. Sem a klub, sem a Bayern München legendája nem erősítette még meg a hírt. 

Karakterét jól jellemzi, hogy 2019-ben, amikor 12 évnyi szolgálat után elköszönt a Bayern Münchentől, annak ellenére sem igazolt a Közel-Keletre, hogy onnan sokkal busásabb ajánlatokat kapott, mint az új állomáshelyéül választott Firenzében. A Fiorentinánál két idényt húzott le, ez az időszak azonban nem alakult felhőtlenül – miként a müncheni etap vége sem –, különféle sérülések miatt a lehetséges 76-ból mindössze 50 bajnokin volt bevethető.

2021 őszén, szabad ügynökként írt alá az olasz élvonal akkori újoncához, a Salernitanához. A csapat óriási bravúrral maradt benn a 2021–2022-es Serie A-idény végén az első osztályban, ám mivel ez összejött, nem is igazán volt kérdés, hogy Ribéry marad még egy idényre a klubnál.

Csakhogy jött az AS Roma elleni szezonnyitó, ahol mindössze 36 percet játszott, és azóta sem tudott újra pályára lépni. Hivatalos diagnózis hiányában csak a sajtóhírekre hagyatkozhatunk, állítólag a térdében és a bokájában is krónikus gyulladással küzd, ami miatt egyszerűen nincs bevethető állapotban. Azt pedig megbecsülni sem lehet, mennyi ideig tart, mire felépül. Ha egyáltalán…

(Borítókép: Franck Ribéry a Salerniatana színeiben a 2022-es szezonnyitó mérkőzésen. Fotó: Ivan Romano/Getty Images) 

Rovatok