Index Vakbarát Hírportál

Az ultrából lett edző: Dean Klafuric támadófocit ígér a Honvédnál

2022. október 28., péntek 13:33

A Budapest Honvéd egyelőre csalódást keltően szerepel az OTP Bank Liga jelenlegi kiírásában, 12 fordulót követően csupán egy pontra van a kiesőzónától a kispesti alakulat. A vezetőség hétfőn az addig irányító Thomas Courts helyett Dean Klafuricot nevezte ki vezetőedzőnek, a horvát szakemberrel beszélgettünk.

Szereti a kihívásokat? Csak mert a jelenlegi Honvéd irányítását átvenni finoman szólva sem tűnik egyszerű feladatnak…

Aki a futball világában dolgozik, annak a kihívások mindennapi velejárói a munkának. De természetesen igen, szeretem a kihívásokat, főleg, ha sikeresen meg is tudom oldani őket, remélem, ez Kispesten is sikerül.

Mennyire ismeri a csapatot és a játékosokat?

Szerencsére nagyon sok információt kaptam, és az utóbbi napjaim azzal teltek, hogy még inkább felkészüljek az egyesületből és a futballistákból. Több korábbi meccset is megnéztem és elemeztem, emiatt hálával tartozom a stábomnak és az asszisztens edzőknek, akik segítettek ebben. Nagyon pozitívan fogadtak a klubnál, próbálom meghálálni ezt a bizalmat.

Mit tart az elsődleges problémának, amit mindenképpen meg kell majd oldania?

A fejekben kell rendet tenni, az utóbbi idők eredménytelensége sajnos leginkább mentálisan hagyott nyomot a játékosokban. Nyilván az öltözői hangulat sem az igazi emiatt, de ha ezen változtatni tudunk, akkor biztos vagyok benne, hogy átlendülünk a nehézségeken és magunk mögött hagyjuk ezt a nehéz időszakot.

Megvannak az eszközei ehhez?

Úgy gondolom, igen, de a legegyszerűbb eszköz pofonegyszerű: nyerni kell a meccseket. 

A győzelemnél ugyanis nincs jobb mód az ilyen esetek megoldására.

A magyar bajnokság erőviszonyaival tisztában van?

Abszolút, Horvátországból azért nem nehéz követni az NB I-et, ráadásul Damir Milanovic, aki velem együtt érkezett most Kispestre, korábban két évig Magyarországon futballozott, neki köszönhetően még nagyobb rálátásom van a dolgokra.

Hogyan jellemezné magát edzőként, és milyen futballt várhatnak a szurkolók Dean Klafurictól?

Jobban szeretem, ha az eredményeim beszélnek helyettem. De a viccet félretéve, a támadófutball híve vagyok, szeretem, ha nálunk van többet a labda, és nem csak a statisztika miatt, hanem hogy minél több akciót építhessünk. Természetesen ennek az alapja a stabil védekezés, ezekre törekszünk majd a jövőben.

Kispesten köztudottan imádják a labdarúgást a drukkerek, de fanatikusokkal alighanem már korábbi állomáshelyein, Lengyelországban, Cipruson vagy éppen hazájában, Horvátországban is találkozott. Általában milyen a viszonya a szurkolókkal?

Én is egy szurkoló vagyok, fiatalon a Dinamo Zagreb egyik csoportjának is a tagja voltam, így pontosan ismerem ezt a világot.

Szerencsére egyébként mindenhol megtaláltam a közös hangot a drukkerekkel, bízom benne, hogy a kispesti közönség is befogad majd. A futball ugyanis a szurkolókért van, ezt sohasem szabad elfelejtenünk!

Szombaton az a Mol Fehérvár FC látogat a Bozsik Stadionba, amelynek szintén nincs túl jó szezonja idén. Mit vár a találkozótól?

Érdekes lesz, hiszen a Vidi hozzánk hasonlóan a közelmúltban váltott edzőt, ez pedig mindkét csapat felkészülését megnehezítheti, hiszen nem igazán tudjuk, mire számítsunk a másiktól. Izgalmas meccsre számítok, de természetesen győzelemmel szeretnék debütálni a kispadon.

(Borítókép: Karip Tímea / Index)

Rovatok