Index Vakbarát Hírportál

A Liverpool legyőzte a Napolit, az Atlético Madrid viszont elbúcsúzott Európától

2022. november 1., kedd 23:05

Négy csoportban kedden este befejeződtek a csoportküzdelmek a Bajnokok Ligájában. A lényegi kérdések a legtöbb helyen már korábban eldőltek, így izgalmakat maximum az tartogatott, hogy pontosan milyen pozícióban zárnak az alakulatok, és melyek azok az együttesek, amelyek tavasszal legalább az El-ben folytathatják.

Liverpool–Napoli 0–0 (0–0)

A két csapat már az előző körben biztosította helyét a legjobb 16 között, így már csak az volt a kérdés, melyik együttes jut az első, és melyik a második helyen a nyolcaddöntőbe. Az olaszok várhatták kedvezőbben az Anfielden rendezett találkozót, hiszen egyrészt három ponttal többet gyűjtöttek, másrészt Nápolyban 4–1-re kiütötte Jürgen Klopp csapatát a Serie A éllovasa, így egy szűk vereség is belefért volna Luciano Spallettiéknek.

Az első helyzetet az 5. percben Curtis Jones hagyta ki, aki Mohamed Szalah remek kiugratását lőtte kiszorított helyzetből, a kapu fölé lőtt 11 méterről. Maradtak támadásban a hazaiak, akiknek kedd este 400. alkalommal ült Klopp a kispadján, a BL-ben pedig a Napoli elleni volt a 100. találkozója edzőként. Szalah és Thiago Alcantara távoli kísérletét kellett védenie Alex Meretnek a félidő derekán, majd nem sokkal később Jones fejese zúgott el a felső léc felett. A vendégek az első félidőben szinte semmit nem mutattak abból a lehengerlő támadófutballból, amelynek köszönhetően ötből öt meccset nyertek a BL-csoportkörben, egyedül Tanguy Ndombele próbálkozását jegyezhettük fel, amelyet könnyedén fogott Alisson.

A második játékrész elején viszont Hvicsa Kvarachelija szabadrúgását Leo Ostigard fejelte a kapuba, ám hosszas VAR-ozás után végül érvénytelenítették a találatot, centiken múló leshelyzet miatt. Ennek ellenére egyértelműen bátrabban jött ki a szünetről a Napoli, így jóval élvezetesebb, helyzetekben gazdagabb 45 percet láthatott a közönség. Gólt azonban nem, és úgy tűnt, békés döntetlennel ér véget a találkozó, ám a 85. minutumban jött Szalah, és megszerezte a vezetést: 

egy bal oldali szöglet után Darwin Nunez fejelt közelről, Meret bravúrral védett, a kipattanót azonban közvetlen közelről a kapuba kotorta az egyiptomi.

A hosszabbításban ráadásul gyakorlatilag lemásolta az első találatot a hazai gárda: ekkor Virgil van Dijk fejesét védte Meret, a kipattanót pedig Nunez passzolta be az üres kapuba, és bár először les miatt nem adták meg a gólt, videózás után kiderült, hogy nem volt lesen az uruguayi csatár, így végül 2–0-ra győztek a vörösök.

Bayern–Inter 1–0 (1–0)

A játéknap másik rangadóján még annyi tét sem volt, mint Liverpoolban, hiszen a Bayern biztos csoportelső, az Inter pedig csoportmásodik volt az ötödik fordulót követően. Talán emiatt kezdődött csendesebben a mérkőzés, hiszen az első említésre méltó eseményt a 18. percben jegyezhettük fel: ekkor Nicolo Barella távoli kapáslövését blokkolta kézzel Sadio Mané, a játékvezető pedig büntetőt ítélt a vendégeknek! Csakhogy – az olaszok legnagyobb meglepetésére hosszas videózást követően visszavonta az ítéletet, így esélyt sem kapott Simone Inzaghi alakulata a vezetés megszerzésére.

A bajorok viszont a 32. percben előnybe kerültek: Joshua Kimmich szögletét Benjamin Pavard fejelte közelről a vendégek kapujába. A vezetés birtokában magabiztosan játszott Julian Nagelsmann együttese, amely több ígéretes helyzetet is kidolgozott a folytatásban, előnyét azonban a szünetig nem tudta növelni. Sőt, fordulás után Francesco Acerbi fejesével egyenlítettek a vendégek – legalábbis úgy tűnt, a VAR azonban les miatt kedvezőtlen döntést hozott a milánóiak szempontjából, ezen az estén már másodszor... Szűk 20 perccel a vége előtt viszont lezárták a lényegieket a hazaiak: Eric-Maxim Chupo-Moting jobbal a jobb felső sarokba bombázott 19 méterről, André Onanának nem volt esélye. Ahogyan az Internek a szépítésre sem, így végül a bajorok magabiztos győzelemmel zárták a csoportkört.

A többi pályán

A kora esti meccseken az idei évben csak vergődő Atlético a Porto otthonában is kikapott, ez pedig a gól nélküli döntetlennel zárult Leverkusen–Brugges meccs fényében azt jelentette, hogy a portugálok megnyerték a B csoportot a belgák előtt, Diego Simeone alakulata pedig az utolsó helyen zárt a négyesben, így még az Európa-ligában sem folytathatja. Az Ajax magabiztosan nyert a Glasgow Rangers otthonában, ahogyan a Barcelona is simán verte a Plzent idegenben. A Sporting hiába vezetett, a Frankfurt végül fordított idegenben, így a németek jutottak tovább a Tottenhammal egyetemben, amely szintén 2–1-es győzelmet aratott a Marseille otthonában.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
6. forduló

LiverpoolNapoli 2–0 (0–0)
Bayern
–Inter 2–0 (1–0)
Porto
–Atlético Madrid 2–1 (2–0)
Leverkusen-Club Brugges 0
–0
Glasgow Rangers
–Ajax 1–3 (0–2)
Marseille
–Tottenham 1–2 (1–0)
Plzen
–Barcelona 2–4 (0–2)
Sporting
–Frankfurt 1–2 (1–0)

(Borítókép: Robbie Jay Barratt / Getty Images Hungary)

Rovatok