Index Vakbarát Hírportál

Al Pacino a fasorban sincs, Lionel Messi motivációs beszéde mindent visz

2022. november 3., csütörtök 10:54

A Minden héten háború című 1999-es filmben Al Pacino által elmondott motivációs beszédet mondják a műfaj csúcsának, de amit Lionel Messi tartott társainak a 2021-es Copa América döntője előtt, az simán übereli az amerikai színészét. Legfőképpen azért, mert spontán, valódi beszéd volt, és nem előre megírt, filmvásznon hallható és látható szöveg. A Netflix most kirukkolt a minisorozatával, amely az argentinok tavalyi Copa América-diadalát örökíti meg, ez az első alkalom, hogy megnézhetjük a csapatkapitány libabőröztető szózatát.

A napokban jön ki a Netflix minisorozata, amely az argentin válogatott tavalyi Copa América-győzelmét örökíti meg. 1993 óta ez volt az első nagy nemzetközi sikere az argentinoknak – legalábbis nagyválogatottak szintjén, nem számolva a 2008-as pekingi olimpia megnyerését –, és Lionel Messi káprázatos pályafutásának is az első trófeája az Albicelestével, az argentin felnőttválogatottal. 

Minden a brazilok tornagyőzelme mellett szólt, ők voltak a címvédők, és hazai környezetben játszhattak, a Maracanában, igaz, a járvány miatt csak 7800 néző előtt. (Mindenkinek negatív Covid-teszttel kellett rendelkeznie.)

Csak most, csaknem másfél év elteltével derült ki, hogy Lionel Messi, az argentin válogatott csapatkapitánya olyan beszédet tartott társainak az öltözőben, egy perccel azt megelőzően, hogy kifutottak volna a gyepre megvívni addigi életük legfontosabb mérkőzését, hogy az embernek borsódzik a háta, amikor utólag meghallgatja.

Merthogy a Netflix sorozatának ez a fénypontja, nem is vitás. Íme a beszéd videója, amely mellett elbújhat Al Pacino híres lelkesítő szózata a Minden héten háború című filmben:

És a beszéd, magyarul: 

Srácok! Köszönetet akarok mondani nektek ezért a 45 napért! Félelmetes, gyönyörű csapattá kovácsolódtunk. Élveztem ennek a 45 napnak minden percét. Másfél hónap telt el, és nem panaszkodtatok a sok utazásra, a szállásra, a kajára, semmire. Negyvenöt napja nem láttuk a családunkat. Dibu (Emiliano Martínez, a kapus – a szerk.) időközben apa lett, de még nem láthatta a kislányát. És mindezt ezért a pillanatért! Egyetlen apró lépésre vagyunk attól, hogy megszerezzük a serleget. Ezért most menjünk ki a pályára, és emeljük magasba ezt a kupát, hogy aztán együtt ünnepelhessünk a családunkkal, a barátainkkal, a néppel, amely mindvégig szurkolt nekünk. Nem szólhat közbe a véletlen, nem lehet mentség, kibúvó!

A csapat átszellemülten hallgatta kapitánya szavait, de még nem volt vége.

Ezt a kupát Argentínában kellett volna elnyernünk. (Eredetileg Argentína és Kolumbia lett volna a házigazda, de a Covid-járvány miatt egy évvel elhalasztották a sorozatot, és áttették Brazíliába – a szerk.) Igen, Argentínában! De Isten elhozta ide, Brazíliába, és ezért itt, a Maracanában kell magasba emelnünk a kupát! Azért, hogy ez legyen életünk leggyönyörűbb pillanata! Így hát fussunk ki a pályára önbizalommal telve és nyugodtan, mert a trófea a miénk lesz, és hazavisszük!

Haza is vitték, Ángel Di Mariának a 22. percben szerzett góljával – Rodrigo De Paul káprázatos kiugratása után – övék lett a kupa. Messit választották a torna MVP-jének, továbbá négy góljával társgólkirály is lett. Íme, Di María feledhetetlen átemelése:

Az 1950-es vb-döntő óta ez volt az első eset, hogy Brazília vereséget szenvedett a Maracanában.  

(Borítókép:  Elsa / Getty Images)

Rovatok