Index Vakbarát Hírportál

Történelmet írt a Manchester City fiatalja a Bajnokok Ligájában

2022. november 3., csütörtök 14:29

A 17 éves és 346 napos Rico Lewis lett a labdarúgó Bajnokok Ligája történetének legfiatalabb játékosa, aki kezdőként pályára lépve gólt szerzett – írta a Manchester Citynek a Sevilla ellen (3–1) betaláló csatáráról a futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) a BL csoportkörének hatodik, záró fordulójának szerda esti meccseit elemezve.

A befejező kör egyik különlegességét az szolgáltatta, hogy a sorozat történetében először végzett két csapat – a portugál Benfica és a Paris Saint-Germain – ugyanabban a csoportban azonos eredménnyel: mindkettő veretlen maradt úgy, hogy egyformán négy meccset nyert és két döntetlent játszott, s ugyanúgy 16 gólt rúgott és hetet kapott. A teljes azonosság jegyében ráadásul kétszer is 1–1-es döntetlenre végeztek egymással négyesükben. Végül egyetlen mutatóban bizonyult jobbnak, s lett ezzel csoportelső a Benfica: szemben a PSG hat találatával, a portugál alakulat kilenc gólt szerzett idegenben.

A párizsiak futballistája, Kylian Mbappé lépett elő a legfiatalabbá a BL-ben negyven gólt elérő játékosok korlistáján.

A világbajnok francia csatár 23 évesen és 317 naposan vette be az otthon fellépő Juventus kapuját (1–2), győztes meccsen megdöntve jelenlegi csapattársa, az argentin Lionel Messi rekordját, aki 24 évesen és 131 naposan jutott el negyven találatig a Bajnokok Ligájában, korábbi csapata, az FC Barcelona labdarúgójaként. Mbappének 59 meccs kellett ehhez, ám még nálánál is gyorsabb volt e téren az egy évtizede visszavonult holland Ruud Van Nistelrooy, akinek 48 mérkőzésre volt szüksége negyven BL-góljához.

Az IFFHS kimutatása szerint Luka Modric lett a Bajnokok Ligája történetének legidősebb játékosa, aki büntetőből betalált: a Real Madrid horvát irányítója 37 évesen és 54 naposan lőtte be a 11-est a skót Celtic Glasgow (5–1) kapujába. Modric csapattársa, az idei Aranylabdát a legjobb európai futballistaként kiérdemlő Karim Benzema ugyanakkor pályafutása során először fejezte be gól nélkül a BL csoportkörét. Előzőleg 17 egymást követő szezonban volt legalább egyszer eredményes a sorozat alapszakaszában.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok