Index Vakbarát Hírportál

Pokoljárása után góllal tért vissza a Bajnokok Ligája-rekorder

2022. november 9., szerda 09:26

Góllal tért vissza a pályára Josip Ilicic, aki az Atalanta, a Fiorentina és a Palermo színeiben 122 gólt és 80 gólpasszt jegyzett.

A most 34 éves futballista 2017-ben igazolt a bergamóiakhoz, ahol első két idényében 19-19 kanadai pontot termelt (11 gól+8 gólpassz, majd 12+7), majd 23-at (15+8) és 16-ot (6+10).

Az együttes 2019–2020-as BL-meneteléséből öt góllal vette ki a részét, mindet a Valencia elleni nyolcaddöntős párharcban szerezte, otthon egyszer, idegenben pedig négyszer volt eredményes, ő az elitsorozat első játékosa, aki a kieséses szakaszban vendégként erre képes volt!

A horvát származású Ilicic élete nem volt mindig mesébe illő, egyévesen elveszítette édesapját, majd édesanyjával és testvérével a háború sújtotta Prijedorból (ma már Bosznia-Hercegovina) Kranjba (ma Szlovénia) menekültek.

A pályafutása sem akart gyorsan beindulni, tehetségére persze hamar felfigyeltek, de miután akkori együttese úgy esett ki osztályozón az élvonalból, hogy csak a kispadra nevezték, 21 évesen a visszavonuláson gondolkodott.

Egy maribori hívás megváltoztatta az életét. Épp a Videoton elleni Európa-liga-meccsen győzte meg a Palermót, hogy Olaszországba csábítsa a támadót, a többi pedig, ahogyan mondani szokták, már történelem.

Ilicic az egyik legjobb árnyékékként futballozott a Serie A-ban éveken keresztül, de az elmúlt két évben rendre mentális problémákkal küszködött.

A koronavírus-járvány miatt depressziós lett, még a PSG elleni BL-negyeddöntőn sem tudott pályára lépni, helyzetét pedig az sem könnyítette meg, hogy állítólag amikor hazautazott feleségéhez Szlovéniába, hogy meglepje, rajtakapta őt egy másik férfival…

Az előző idényben már a számok sem akartak jönni, 19 bajnokin három gól és négy gólpassz volt a mérlege, január elején pedig újra depresszióba esett, és az idényben már csak egyszer, az Empoli elleni szezonzárón lépett pályára nyolc percre, hogy elbúcsúzhasson tőle az Atalanta közönsége.

Január eleje óta ez a nyolc perc volt az összes, amit a pályán töltött, mielőtt októberben korábbi klubjához, a Mariborhoz igazolt. Achilles-ín-problémák miatt az első négy meccsen még nem juthatott szóhoz, a hétvégén viszont véget ért a hosszú böjt: a Mura ellen a 77. percben pályára küldték.

Hősünk pedig a 89. percben értékesítette a saját maga által kiharcolt büntetőt, így rögvest góllal debütált!

(Borítókép: Josip Ilicicet a szívébe zárta az Atalanta közönsége – is. Fotó: Nicolò Campo / LightRocket via Getty Images)

Rovatok