Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Királyság országai megpályázták a 2028-as Eb-rendezést

2022. november 16., szerda 13:39

Szerdán délután közleményt adott ki az Angol Labdarúgó-szövetség, amely szerint az Egyesült Királyság Írországgal közösen benyújtotta előzetes pályázati dokumentációját a 2028-as labdarúgó-Európa-bajnokság megrendezésére.

„A pályázatban világosan és meggyőzően fogalmazzuk meg az UEFA EURO 2028-ra vonatkozó elképzelésünket: Futballt mindenkinek. Futball a jóért. Futball a jövőért!”

– írja a közlemény. A szövetség kitér arra is, nagy örömére szolgál, hogy az Egyesült Királyság, Írország, Skócia és Wales kormányzati partnerei, valamint az észak-írországi tisztviselők támogatják ezt a pályázatot.

Együtt hiszünk abban, hogy világszínvonalú tornát tudunk rendezni, és hogy az UEFA EURO 2028 megrendezése erős és fenntartható örökséget fog jelenteni a labdarúgás és a társadalom számára, elősegítve a helyi közösségek gazdasági növekedését

– fogalmaznak.

Előzetesen 14 helyszínt jelöltek meg a beadványban, amely a világ minden táján ismert, híres sportvárosokban, köztük olyan helyszíneken, amelyek nagy európai futballtörténelemmel és örökséggel rendelkező kluboknak adnak otthont. A terv biztosítja, hogy a javasolt városok és stadionok közvetlen, gyors és fenntartható utazási kapcsolatokkal és szálláshelyekkel legyenek összekötve, amelyek páratlan élményt nyújtanak a csapatok és a szurkolók számára.

A javasolt városok és stadionok a következők:

1. Birmingham – Villa Park
2. Liverpool – Everton Stadion
3. London – London Stadion
4. London – Tottenham Hotspur Stadion
5. London – Wembley Stadion
6. Manchester – City of Manchester Stadion
7. Newcastle – St James’ Park
8. Sunderland – Stadium of Light
9. Trafford – Old Trafford
10. Dublin – Dublin Arena
11. Dublin – Croke Park
12. Belfast – Casement Park Stadium
13. Glasgow – Hampden Park
14. Cardiff – Walesi Nemzeti Stadion

A városokkal és stadionokkal folytatott konzultációk jövőre folytatódnak, a tíz stadion végleges listáját pedig 2023 áprilisában nyújtják be az UEFA-nak.

(Borítókép: A londoni Wembley Stadion 2017. szeptember 13-án. Fotó: TF-Images / TF-Images / Getty Images)

Rovatok