Index Vakbarát Hírportál

Szalai Attila és Németh András is megszerezte első gólját, mégsem nyertünk Luxemburgban

2022. november 17., csütörtök 21:58

A magyar labdarúgó-válogatott 2–2-es döntetlent játszott Luxemburgban a két együttes felkészülési mérkőzésén, ezzel öt év alatt másodszor sem tudott nyerni a miniállamban. A meccs kevés, de jelentős pozitívuma, hogy a Rossi-éra két meghatározó játékosa is visszatért sérüléséből, és két újoncot is avattunk, egyikük ráadásul góllal mutatkozott be a felnőttválogatottban.

Ugyan a korszakhatárnak is beillő Dzsudzsák Balázs-búcsúmeccs, a görögök elleni felkészülési mérkőzés csak vasárnap jön, az új korszak már csütörtök este elkezdődött a magyar labdarúgó-válogatottnál. Az a korszak, amikor a nemzeti tizenegy csapatkapitányát úgy hívják, Szoboszlai Dominik. Az RB Leipzig mindössze 22 éves középpályása karrierje 27. felnőttválogatott-meccsén először vezethette pályára az együttest a kapitányi karszalaggal a karján.

Ami mindennél értékesebb lehet számára, hogy mindezt még csak nem is Marco Rossi szövetségi kapitánynak, hanem a társak bizalmának köszönhette, ugyanis a válogatott oszlopos tagjai együtt választották meg őt Szalai Ádám utódjának. Ahogy helyettes csapatkapitánynak egy másik Szalait, Szalai Attilát is.

Ám bármilyen eltökélt arccal is vonult pályára Szoboszlai, a meccs – s így az új korszak – egyáltalán nem indult jól. A napokban ismét csak a Ferencvárossal összeboronált Callum Styles rövidre sikerült hazaadása után a lábbal előrefelé csúszó Dibusz Dénes buktatta Gelson Rodriguest. Az al-Vahda épp 50. alkalommal válogatott légiósa pedig nem kegyelmezett, a jogosan megítélt büntetőt a jobb felső sarokba lőve a 7. percben megszerezte a vezetést a hazaiaknak (1–0).

Válogatottunk játéka igencsak akadozott, időnként érzésre jobban megszenvedtünk a labdakihozatalokkal, mint az angol, német, olasz hármas ellen bármikor is a nyári, kora őszi Nemzetek Ligája-menetelés alatt. Az első magyar lehetőségre egészen a 24. percig kellett várni, az Ádám Martin által visszatett labdát Gazdag Dániel jobbal, nyolc méterről pont a középen helyezkedő kapusba lőtte.

Két minutummal később aztán összejött az egyenlítés, a Szoboszlai által kiharcolt szabadrúgásból elsőre még nem alakult ki veszély, a Styles által az angol másodosztály minden harciasságát megidéző labdaszerzés, majd Willi Orbán kissé lapos jobbról érkező beadása után viszont Szalai Attila bólintása már a hálóban kötött ki. Ez volt a Fenerbahcéban futballozó 24 éves bekk első gólja címeres mezben – 30. válogatottságán ideálisan ünnepelte a csapatkapitány-helyettesi kinevezését (1–1). Ám az egyenlítés után sem vált lendületesebbé a játék, Luxemburg ránézésre komolyabb erőfeszítés nélkül tartotta az ikszet, míg az első félidő pikk-pakk véget is ért.

Fordulás után sem a parádés futball miatt érezhettük jobban magunkat. Sokkal inkább azért, mert Marco Rossi sorra pályára küldte a jövő nagy reménységeit: az első hullámban Nagy Zsolt helyére a 19 éves Kerkez Milost, Ádám Martinéra pedig a felnőttválogatottban ezen az estén debütáló Németh Andrást. A Genk 20 esztendős csatárának mindössze négy perc kellett, hogy épp Kerkez beadásából megszerezze az első gólját is. A védőket maga mögött hagyva alig öt méterről lőtt a kapu bal oldalába (1–2)

Mielőtt viszont hátradőlhettünk volna, jött egy újabb luxemburgi találat – Alessio Curci Lang Ádám hibájának köszönhetően iratkozott fel a gólszerzők közé a 78. percben (2–2). A 81.-ben pedig csak Dibusz bravúrja akadályozta meg abban a 20 éves hazai csereembert, hogy másodszor is bevegye a magyar kaput...

A végjátékban újabb gól nem született, győzelem helyett vigaszdíjat jelenthet a szurkolók számára, hogy egy másik debütáns is pályára lépett piros-fehér-zöldben: a DVSC 20 esztendős középpályása, Baráth Péter. A meccs kevés, de jelentős pozitívuma közé pedig a szeptember eleji arccsonttöréséből felépült Sallai Roland és a több mint egy éve térdszalagszakadást szenvedett Kalmár Zsolt válogatottbeli visszatérését is felvéshetjük. A Freiburg légiósának bő 30, a DAC-ban futballozó középpályásnak szűk öt perc jutott. 

Folytatás vasárnap, a jövő helyett nagy részt a múltnak adózó mérkőzésen. S vélhetően egészen más hangulatban. 

LABDARÚGÁS
NEMZETKÖZI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Luxemburg–Magyarország 2–2 (Rodrigues 7. – tizenegyesből, Curci 78., ill. Szalai A. 26., Németh A. 62.)
Stade de Luxembourg, 3500 néző.
Magyarország: Dibusz – Fiola (Botka, 78.), Lang, Orbán, Szalai A., Nagy Zs. (Kerkez, 58.) – Nagy Á. (Baráth P., 78.), Styles – Gazdag D. (Sallai, 58.), Szoboszlai (Kalmár, 86.) – Ádám M. (Németh A., 58.)

(Borítókép: A gólszerző Szalai Attilát (k) ünneplik csapattársai a Luxemburg–Magyarország barátságos labdarúgó-mérkőzésen a Luxembourg Stadionban 2022. november 17-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok