Index Vakbarát Hírportál

Dzsudzsák Balázs szerint nem róla, hanem a válogatottról kell szólnia a vasárnapi meccsnek

2022. november 18., péntek 16:40

Dzsudzsák Balázs Telkiben tartott sajtótájékoztatót a vasárnapi Görögország elleni válogatottmérkőzés előtt.

Soha nem tettem és most sem szeretném magam bárki fölé helyezni. Nem ezért az egy válogatottmérkőzésért éltem-haltam, hanem mindegyikért, és a vasárnapi meccsnek is a magyar válogatottról kell szólnia, hiába engem búcsúztatnak

– idézi az MLSZ hivatalos Twitter-oldala Dzsudzsák Balázst. 

Görögország ellen kezdődött, és jelenlegi tudásunk szerint Görögország ellen is ér véget Dzsudzsák Balázs karrierje a magyar labdarúgó-válogatottban. A ma már 35 esztendős középpályás az elmúlt évtized egyik, ha nem legnagyobb hatású játékosa volt a címeres mezben, vasárnap este pedig azzá a futballistává is válik, aki a valaha volt legtöbbször, azaz 109 alkalommal lépett pályára nemzeti csapatunkban. 

Ahogy közeledik a meccs, kicsit jobban ver a szívem, mint általában ilyen helyzetben szokott, hiszen gyönyörű időszakot zárok most le. Szeretném minden pillanatát maximálisan kiélvezni

– mondta Dzsudzsák a Telkiben rendezett sajtótájékoztatón. 

Korábban Marco Rossi is igyekezett hangsúlyozni: nem holmi ajándékról van szó. A kapitány többször elmondta: külső nyomásnak sem eddig, sem ezután nem engedne a válogatott keretének kialakításakor. 

A labdarúgásban semmit sem adnak ajándékba, ez a meghívó sem az. Balázs rengeteget adott a magyar focinak, sokszor rajta múltak a sikerek, ahogyan most, Debrecenben is hétről hétre jó teljesítményt nyújt. Többször mondtam, hogy megérdemel egy búcsúmeccset a nemzeti együttesben, most pedig tökéletes alkalom nyílik rá, hogy a szurkolók és a Magyar Labdarúgó Szövetség is elbúcsúzzon tőle

– mondta a kapitány a múlt heti kerethirdetésen. Hogy így van-e vagy sem, arról döntsön maga a főszereplő, Dzsudzsák Balázs.

Soha nem foglalkoztatott ez a szám – nyilatkozta a szélső két éve az esetleges 109.-ről. – Soha nem azért jöttem játszani a válogatottba, hogy egyszer elmondhassam: én vagyok a magyar futball történetének az a játékosa, aki a legtöbbször játszott a nemzeti együttesben. A horvátok ellen sem úgy léptem pályára az Üllői úton, hogy úristen, ez a századik válogatottságom, emberek, jöjjetek, mert ilyet még nem láttatok. Sőt ha valaki azt mondaná, hogy kegyelemből vagy szánalomból betesz még egyszer, hogy 109-szeres válogatott legyek, akkor életemben először azt mondanám, hogy ebből nem kérek (…) Az lebeg a szemem előtt, hogy a magam erejéből jussak vissza a válogatottba.

Ha pályára lép – és menet közben nem gondolta meg korábbi kijelentését –, két dolgot jelenthet számunkra: egyfelől azt, hogy nem üres gesztusként éli meg a búcsúztatót, másfelől pedig azt, hogy 35 felett kész elengedni a válogatott kerettagságért folytatott küzdelmet. Saját erőből immár száz százalékig a Lokiért kíván hajtani.

Végezetül még néhány tény: Dzsudzsák – vasárnap estig még – 108-szoros válogatott. Eddigi mérkőzései közül 102-szer volt kezdő, összesen 44-szer győztes, 42-szer vesztes csapat tagja címeres mezben.

A kezdőként lejátszott meccsek számában már sem így, sem úgy nem foghatja be a rekorder Király Gábort (105). Ha Görögország ellen esetleg egy góllal – mondjuk valami hasonló szabadrúgással, mint anno Romániában, vagy két hete az NB I-ben a Vasas-pályán tette – búcsúzna, úgy a most még vele holtversenyben álló Pataki Mihályt hagyhatná le, és a jövőben egyedüliként állna az örökranglista 19. helyén.

Az Index pénteken közölt egy terjedelmes portrét Dzsudzsák Balázsról, amelyet ide kattintva olvashat el. 

(Borítókép: Dzsudzsák Balázs 2019. október 13-án az Azerbajdzsán elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

Rovatok