Index Vakbarát Hírportál

Izraeli katonák megöltek egy palesztin labdarúgót

2022. december 22., csütörtök 19:15

Az izraeli biztonsági erők szerdáról csütörtökre virradóra agyonlőttek egy palesztin labdarúgót a megszállt ciszjordániai Nábluszban egy tűzharc során.

A 23 éves Ahmad Atef Daraghama lövöldözésben életét vesztette, amikor palesztin emberek özönlöttek az utcákra, hogy összecsapjanak az izraeli biztonsági erők által védett telepesekkel, akik berontottak József sírjához, amely Nábluszban található.

A környékbeli Tubasz városából származó Daraghama profi labdarúgó volt, támadó középpályásként játszott a Thaqafi Tulkarm csapatában. Az eddig nem derült ki, hogy részt vett-e a palesztinok és az izraeli hadsereg közötti utcai összetűzésben, vagy ártatlan áldozata lett a konfliktusnak – írja a Middle East Eye.

Az izraeli hadsereg szerint a palesztinok robbanóanyagokat dobáltak és tüzet nyitottak a csapataikra, akik testi épségüket védve tanúsítottak ellenállást. Daraghama barátja, Ahmed Rajoub egy Facebook-bejegyzésben búcsúzott el a focistától.

Szomorú nap ez a palesztin sport számára. A rasszista és fasiszta megszállás szertefoszlatta egy futballsztár álmait

– fogalmazott a barát.

Daraghama hat góllal a Thaqafi Tulkarm legeredményesebb játékosa volt a palesztin első osztályú bajnokság 2022/2023-as szezonjában. Klubja – amely jelenleg a tabella hatodik helyén áll – ugyancsak egy Facebook-posztban számolt be a játékos haláláról.

A Tulkarm góllövője mártír lett

– írták.

A csapat vezetőedzője azt nyilatkozta a helyi médiának, hogy „a futballistákat világszerte tisztelik és ünneplik, Palesztinában viszont megölik őket az izraeli megszálló erők”.

Mohammad Shtayyeh palesztin miniszterelnök felszólította a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA), hogy ítélje el Izraelt Daraghma meggyilkolása miatt.

Az este során mintegy ezer zsidó hívő érkezett a József sírhelyének helyet adó komplexum területére körülbelül húsz busszal, az izraeli hadsereg erős biztosítása mellett. A látogatás azután történt, hogy szerdán három lövöldözős terrortámadás is történt az izraeli erők ellen a térségben, sérültekről nem érkeztek hírek. Az „Oroszlánok Barlangja” terrorszervezet elismerte felelősségét a történtek miatt.

Állandóvá váltak az összetűzések

Az izraeli biztonsági erők elég gyakran kísérnek zsidó vagy akár keresztény híveket is a szenthelyhez, izraeli állampolgároknak tilos a belépés ide a hadsereg engedélye nélkül. Áprilisban a szentély jelentős tatarozáson esett át, miután palesztinok kétszer is behatoltak oda és megrongálták József sírját.

Az izraeli fegyveres erők idén több mint 160 palesztin embert öltek meg a megszállt Ciszjordániában.

Rovatok