Index Vakbarát Hírportál

Lőw vagy Löw? Magyar edző kerülhet a brazil válogatott kispadjára

2022. december 26., hétfő 09:33

Napok óta keringenek különböző híres szakvezetők nevei az éterben, mint a horvátoktól elszenvedett vereség után lemondott Tite lehetséges utódai a brazil labdarúgó-válogatott szakvezetői posztján. Zinedine Zidane, Luis Enrique, José Mourinho, Thomas Tuchel, Marcelo Gallardo a leggyakrabban emlegetett opciók, de most az uel.com.br nevű mértékadó portál fel is sorolta azt a tíz lehetséges utódot, akik közül kikerülhet a Selecao új szövetségi kapitánya. Amennyiben Thomas Tuchel a befutó, akkor a német mester legfontosabb stábtagja, Lőw Zsolt újból Neymar edzője lehet.

Kezdjük az uel.com.br által megadott tízes listával, a portál szerint közülük kerülhet ki az új brazil szövetségi kapitány:

Carlo Ancelotti neve is szóba került, de ő határozottan kijelentette, hogy jól érzi magát a Real Madrid kispadján. 

Állítólag a tíz név közül Zidane, Luis Enrique és Tuchel a legesélyesebb. Az uel.com.br szerint semmi sem sürgeti a brazil szövetséget, a testület irodái január 10-ig zárva vannak. Belföldi szakembert nem igazán akarnak szerződtetni, a világbajnokság előtt Abel Ferreira, a Palmeiras, és Dorival Júnior, a Flamengo edzőjének neve keringett, mint lehetséges Tite-utód, de mint kiderült, egyikükkel sem tárgyaltak. 

Tény, hogy Brazíliának 57 éve nem volt külföldi szövetségi kapitánya.

Ha most ez megvalósulna, az körülbelül akkora szégyen lenne, mintha a magyar vízilabda-válogatottnak a határon túlról importálnának szakvezetőt. Egyébként a braziloknak háromszor volt külföldi kapitányuk, 1925-ben egy Ramón Platero nevű uruguayi, 1944-ben egy Joreca nevű portugál, végül 1965-ben egy Filpo Núnez nevű argentin.

Megjegyzendő, ha Tuchel és vele Lőw Brazíliába kerülne, akkor mindez egy veretes hagyomány felelevenedését jelentené. A magyar edzők ugyanis Hirschl Imrétől Kürschner Izidoron és Guttmann Bélán át Mándi Gyuláig és az egykori fradista Medgessy III Jenőig komoly szerepet játszottak a brazil futball alakításában, hogy mást ne mondjunk, a 4–24-es szisztéma és a legendás „jogo bonito” kialakításában.

Tudomásunk szerint Lőw Zsolt jelenleg idehaza tartózkodik.

(Borítókép: Thomas Tuchel és Lőw Zsolt 2022. március 5-én. Fotó: Martin Rickett / PA Images via Getty Images)

Rovatok