Index Vakbarát Hírportál

Belőtte magát a történelemkönyvekbe a vigói tinédzser

2022. december 27., kedd 09:38

Kevesen hallottunk a Boxing Day, december 26. előtt Stefan Bajceticről, a Liverpool 18 éves spanyol–szerb középpályásáról. De most már megismerte a futballvilág a srác nevét, mert olyan gólt rúgott az Aston Villának, amelyről sokáig fognak beszélni a Mersey partján. Íme a vörösök ifjú koronagyémántja, a legújabb tehetség Jürgen Klopp zsenikeltetőjéből!

Ollie Watkins szépítése után, amivel 2–1-re felzárkózott az Aston Villa, nem feltétlenül egy 18 éves és 65 napos kölyök becserélése tűnt a megnyugtató megoldásnak a Liverpool szurkolói számára. Jürgen Klopp, a vörösök menedzsere azonban valamit érthet a futballhoz, mert a rutinos Jordan Henderson helyére Stefan Bajcetic Maquieirát küldte a pályára a 79. percben a Villa Parkban, egy olyan játékost, akinek ez még csak a második Premier League-meccse volt. És az elsőről nem lehetett azt mondani, hogy sorsfordító, hiszen még augusztus 27-én a Bournemouth elleni 9–0-s mérkőzésen kapott lehetőséget az utolsó 20 percre, amikor már nem osztott, nem szorzott a pályára lépése.

Szóval, a 79. percben pályára lépett a Vigóban szerb apától és galíciai anyától született, spanyolszerb kettős állampolgárságú srác, és két percre rá olyan gólt lőtt, ami egy rutinos világklasszisnak is becsületére válna:

A kölyök a kapusról kipattanó labdát egy finom kanalazással elvitte Robin Olsen keze mellett, majd nehéz szögből, ballal Tyrone Mings lábai között kötényben a hálóba pofozta. 

Csoda-e, hogy Klopp keblére ölelte a tinédzsert?!

Bajcetic nem akármilyen lista élcsoportjába került ezzel a fantasztikus bravúrjával, ő minden idők harmadik legfiatalabb PL-gólszerzője a Liverpool csapatában, csak két olyan klasszis előzi meg, mint Michael Owen és Raheem Sterling.

Sőt, ő a legfiatalabb játékos, aki ebben a szezonban gólt szerzett a Premier League-ben!

Bajcetic apja, Srdjan, a maga idejében a Celta Vigo profija volt. 1994 és 1997 között három idényt játszott a galíciai gárdában. Stefan is Vigóban született, és tavaly februárig a Celtában futballozott. A fiú eddig háromszor szerepelt a spanyol U18-as válogatottban.

Érdekesség az életrajzban: Bajcetic és Thiago apja (utóbbi Mazinho néven) együtt játszott a kilencvenes években a Celta csapatában, ahogy most a két fiú a Liverpoolban. 

(Borítókép:  David Davies / PA Images / Getty Images)

Rovatok