Index Vakbarát Hírportál

A FIFA három, a The Guardian 6500 vendégmunkás halálát köti a katari stadionépítésekhez

2022. október 25., kedd 13:09

Három ember halt meg a katari labdarúgó-világbajnokság stadionjainak építése közben – közölte a nemzetközi szövetség (FIFA). A brit médiában viszont egészen más számok keringenek.

A bejelentés szerint 37 további halálesetet dokumentáltak, ezek azonban nem építkezéseken történtek, így nem a munkálatokkal összefüggő esetként regisztrálta őket a szervezőbizottság.

A rendező Katart évek óta bírálják a külföldi vendégmunkásokkal való bánásmód miatt, a The Guardian szerint az elmúlt években legalább 6500 ázsiai vendégmunkás halt meg az országban. Katar azonban közölte, reformokat hajtottak végre, a haláleseteknek különféle okai voltak, mennyiségük pedig nem volt aránytalan az ott dolgozó vendégmunkások számához viszonyítva.

Jogvédő csoportok ugyanakkor a német szövetség (DFB) támogatásával kárpótlási jogalap létrehozását követelték. Bernd Neuendorf, a DFB elnöke a hónap végén ennek kapcsán Nancy Faeser német bel- és közösségügyi miniszterrel együtt Katarba utazik, a téma a vb-építkezések körüli vitatott emberi jogi kérdések lesznek.

A vb-re november 20. és december 18. között kerül sor hat új, egy teljesen újjáépített, valamint egy felújított stadionban.

Index/MTI 

(Borítókép: Bangladesi munkások pihennek egy építkezés közben Katarban 2010-ben. Fotó: Sean Gallup / Getty Images) 

Rovatok