Index Vakbarát Hírportál

A franciák kapusa nem fogja felvenni a szivárványos karszalagot a vb-n

2022. november 15., kedd 15:33

A francia labdarúgó-válogatott kapusa, Hugo Lloris úgy látja, nem fog szivárványos csapatkapitányi karszalagban játszani a katari világbajnokságon, mert tiszteli és alkalmazkodik a rendező ország kultúrájához.

A francia labdarúgó-válogatott csapatkapitánya és kapusa, Hugo Lloris arról beszélt, hogy nem fog szivárványos karszalagban játszani a vasárnap startoló katari labdarúgó-világbajnokságon – írja a The Guardian. A szivárványos karszalag viselése a katari vb-n a diszkrimináció elleni kampány része, amelyet a holland válogatott kezdeményezett One Lovenéven. A FIFA szabályai ugyanakkor tiltják a válogatottaknak, hogy saját maguk által tervezett karszalagot viseljenek a játékosok. 

Mielőtt bármibe belekezdünk, meg kell egyeznünk a FIFA-val és a Francia Labdarúgó-szövetséggel is. Természetesen megvan a véleményem a témáról, ami egybevág azzal, amit a szövetség elnöke mondott

– taglalta a hétfői válogatott sajtótájékoztatóján Lloris.

Amikor Franciaországban vagyunk, szívesen fogadjuk az idegeneket, de általában azt szeretnénk, hogy kövessék a mi szabályainkat és tiszteljék a kultúránkat. Én ugyanezt teszem, amikor Katarba megyek, ez ilyen egyszerű. Gondolhatok bármit az ő szokásaikról, de tiszteletet kell mutatnom 

– mondta a francia válogatott kapusa. 

Lloris ugyanakkor kifejtette, hogy a francia játékosok többségével együtt valószínűleg részt vesz majd egy közös akcióban, amely az emberi jogok tiszteletére hívja fel a figyelmet Katarban. A csapatkapitány szerint nem maradhatnak csendben ilyen esetekben. 

A csapatkapitányi karszalagok kérdése a legújabb csatatér a játékosok és a FIFA között. Több válogatott a karszalagokon szeretne politikai üzeneteket megfogalmazni Katarral szemben, a FIFA szabályai viszont egyértelműen tiltják ezt.

(Borítókép: Hugo Lloris a francia válogatott sajtótájékoztatóján. Fotó: Aurelien Meunier / Getty Images) 

Rovatok