Index Vakbarát Hírportál

Brazília az angolok topfavoritja, sajátjaik a futottak még mezőnyében

2022. november 18., péntek 16:51 | aznap frissítve

A BBC a hatalmas presztízsű csatorna tizenhárom futballszakértőjét kérdezte meg, az élen Alan Shearerrel, hogy melyik ország válogatottja nyeri a vasárnap kezdődő katari világbajnokságot. Nagy fölénnyel Brazília vitte el a képzeletbeli pálmát Argentína előtt, saját válogatottjukra nem tippeltek a guruk, kivéve Fara Williamst, a női válogatott már visszavonult klasszisát, aki hirtelen honleányi felbuzdulás hatására Angliát tette meg a végső győzelem esélyesének.

Vasárnap kezdődik a 22. labdarúgó-világbajnokság a Katar–Ecuador-mérkőzéssel, és december 18-án fejeződik be a ma még ismeretlen szereposztású döntővel a dohai Lusail Iconic Stadionban.

A földkerekség egyik legnagyobb presztízsű tévétársasága, a BBC megkérdezte 13 szakértőjét, kit tartanak a világbajnokság csúcsfavoritjának. Különösebb meglepetés nem született, a legtöbben Brazíliára tippeltek, talán csak az a meglepő, hogy a papíron legértékesebb játékoskerettel rendelkező angol válogatottra csupán egyvalaki voksolt. Egy hölgy, az angol női válogatott korábbi kiválósága. 

A tippelők:

Alan Shearer (63-szoros válogatott): Argentína. Lionel Messi, a világ legjobb labdarúgója méltóképpen búcsúzik a világbajnokságoktól pályafutása ötödik tornáján. Ha Argentína győz, már nem froclizhatják Messit azzal, hogy nem mérhető a világbajnok Maradonához. 

Micah Richards (13-szoros válogatott): Brazília. Megértem, hogy Messi miatt nagy a zsivaj Argentína körül, de ez Neymar világbajnoksága lesz. Nyolc gólt szerzett a selejtezőkön, új szintre emelte a játékát.

Chris Sutton (egyszeres válogatott): Franciaország. Ilyen csatársorral, mint az aranylabdás Benzema, a világ legjobbjának számító Mbappé és Ousmane Dembélé – és akkor Griezmannról még nem is beszéltem –, és ilyen ifjú titánokkal, mint Tchouaméni és Camavinga a Real Madridból, miért ne lennének esélyesek? Plusz még ők is a címvédők. 

Alex Scott (140-szeres válogatott hölgy): Brazília. A válogatott a rutinos sztárok és az ifjú zsenik szerencsés elegye. Vinícius Jr. és Neymar csúcsformában van, és most, amikor nem volt idő hosszas edzőtáborozásra, az egyéni zsenialitás dönt. Ebben pedig nincs hiány a braziloknál. 

Ashley Williams (86-szoros walesi válogatott): Brazília, mert iszonyatos a tűzereje. Nagyszerű lesz a futballnak, ha ők győznek. Végtére is mindenki a braziloknak drukkol, nem igaz?!

Fara Williams (172-szeres válogatott hölgy): Anglia, pedig az eszemmel Brazíliára szavaznék, de a szívem azt súgja, mi győzünk. Anglia–Brazília-döntő lesz, és a miénk lesz a kupa.

Jermaine Jenas (21-szeres válogatott): Argentína. A Copa América megnyerésével elkapták a ritmust, és ez Katarban is kitart. Mindenki a tűzerőről beszél, de az argentinoknak bombaerős a védelmük, és ez fog dönteni. Messiék megcsinálják, Brazíliát verik a döntőben.

Karen Bardsley (81-szeres angol válogatott hölgy): Brazília. Hagyományosan az nyeri a világbajnokságot, aki a legtöbb meccsét lehozza nullára, és ebben a remek védelemmel rendelkező brazilok nagyon jók. Mindenki azt mondja, hogy a brazilok a csatársoruk miatt esélyesek, de szerintem fordítva: a védelmük a legjobb a világon.

Rio Ferdinand (81-szeres válogatott): Brazília. A tapasztalat, a rutin rengeteget számít egy világbajnokságon, és a kvalitások mellett ez a másik tényező, amelyben Neymarék kiemelkednek a mezőnyből.

Rob Green (12-szeres válogatott): Brazília. Van rutinjuk abban, hogy kell nyerni, és ehhez hozzáteszik a lendületüket az ifjú titánok. Tökéletes kombináció.

Gabby Logan (Terry Yorath walesi válogatottlegenda lánya): Brazília. Nem leszek szentimentális, mert ha az lennék, akkor Messire és Argentínára szavaznék. Igaz, dél-amerikai lesz a világbajnok, de kanárisárga mezt fog viselni.

Danny Murphy (kilencszeres válogatott): Argentína. Brazília is nagyon jó, de az Albiceleste lesz a bajnok, mert meg van írva a csillagokban, hogy a világ legjobb futballistája végre a csúcsra ér. 

Danny Gabbidon (49-szeres walesi válogatott): Franciaország. Nekem nagyon tetszenek, tele van a csapatuk világklasszisokkal, és Didier Deschamps szövetségi kapitánynak az a legnagyobb gondja, hogy kit hagyjon ki. 

Jürgen Klinsmann (108-szoros német válogatott): Brazília. Hiába tűnik úgy, hogy a vb forgatókönyvét Messi és Argentína végső győzelmére, megdicsőülésére írták, a brazilok minden csapatrészükben annyira jók, hogy nem tudják nem megnyerni a világbajnokságot. Sokszor láttam őket az utóbbi években, tényleg nagyon jók. 

Összesítve:

1. Brazília 7 elsőség

2. Argentína 3 elsőség

3. Franciaország 2 elsőség

4. Anglia 1 elsőség

(Borítókép: Lionel Messi és Neymar 2022. november 13-án. Fotó: y Xavier Laine / Getty Images)

Rovatok