Index Vakbarát Hírportál

Mané sérülése, Balde behívása a világranglista élére repítette a Barcát

2022. november 19., szombat 17:26

Péntekig úgy volt, hogy a Bayern München adja a legtöbb játékost a vasárnap kezdődő katari labdarúgó-világbajnokságra, szám szerint tizenhetet. Aztán hirtelen minden megváltozott: Sadio Mané, a bajorok csatára megsérült, kidőlt a sorból, és a szenegáli válogatottból, ugyanakkor a valenciai José Gayá helyére, aki szintén megsérült, a barcelonai Alejandro Baldét hívta be Luis Enrique spanyol szövetségi kapitány. Ő pedig a katalánok tizenhetedik vb-szereplő labdarúgója.

Ami azt illeti, Alejandro Balde mellőzését a spanyol vb-csapatból nagyon rossz néven vették Barcelonában, hiszen semleges vélemények szerint is ő a legjobb formában lévő spanyol balhátvéd, többek között a válogatottból kirobbanthatatlan Jordi Alba is sokszor kiszorul Balde miatt a Barcából. A mindössze 19 éves, guineai apától és dominikai anyától származó, de már Barcelonában született tehetség még sohasem játszott a spanyol nagyválogatottban, ellenben a különböző korosztályos együtteseknek stabil tagja volt.

Amikor kiderült, hogy José Gayá a bokasérülése miatt nem utazhat Katarba, Luis Enrique szinte fellélegzett, hogy eleget tehet a közkívánatnak, és csípőből behívta Baldét – a játékosnak beszédes neve van, balde spanyolul azt jelenti, hogy vödör. Ezzel Balde lett a Barcelona tizenhetedik labdarúgója, aki ott van Katarban a világbajnokságon, és ez eggyel több, mint ahány játékost a Bayern München és a Manchester City delegál. 

Részletezve: a Barca nyolc játékost ad a spanyol válogatottba (Eric García, Jordi Alba, Balde, Sergio Busquets, Pedri, Gavi, Ferrán Torres, Ansu Fati), kettőt-kettőt a francia (Jules Koundé és Ousmane Dembélé) és a holland (Frenkie de Jong, Memphis Depay), egyet-egyet a német (Marc-André ter Stegen), a dán (Andreas Christensen), az uruguayi (Ronald Araújo), a brazil (Raphinha) és a lengyel (Robert Lewandowski) nemzeti együttesbe. 

Így tehát a katalán klub e sajátos világranglista élére került, hiszen a holtversenyben második Bayern és a Manchester City 16-16 világbajnoki játékossal büszkélkedik, a Manchester United 14-gyel, a nagy rivális Real Madrid pedig „csak” tizenhárommal.

A katalánok ilyenformán is megelőzik tehát a fővárosiakat, hiszen a spanyol bajnokságban jelenleg két ponttal vezetnek Benzemáék elött.

Ha a bajnokságokat nézzük, nem meglepő, hogy a Premier League-et képviselik a legtöbben Katarban, 136-an, a második a La Liga 86 játékossal, a német Bundesliga 75, a Serie A 68, a francia Ligue 1 54 játékost delegál a világbajnokságra. És ez nagyjából tükrözi a bajnokságok közötti, nemzetközileg elfogadott erősorrendet is. 

(Borítókép: Alejandro Balde. Fotó: Cristina Quicler / AFP)

Rovatok