Index Vakbarát Hírportál

Hat óra alatt közel harminc fok differencia

2022. november 20., vasárnap 13:55

Végre eljött a nap, amire a futballrajongók négy évet, négy hónapot és öt napot vártak (de persze ki számolja...): a házigazda Katar Ecuador elleni mérkőzésével kezdetét vette a 2022-es labdarúgó-világbajnokság. A helyszínről jelentjük.

Hat óra alatt közel harminc fok differencia

Szombat kora reggel, frankfurti átszállással indult utam a 2022-es világbajnokságnak otthont adó Katarba, ennek következtében pedig gyakorlatilag minden évszakot sikerült letudni egy nap leforgása alatt, hiszen a hűvöskés hazai időből a kifejezetten hideg – masszív havazás közepette mínusz 2 fokos hőérzettel kecsegtetett a helyszíni időjárás – németországi állapotok után helyi idő szerint este 11-kor Dohában még 26 fok körüli időnek örülhettünk.

Ahhoz képest, hogy mennyi bürokratikus akadály gördült időről időre az ember elé az akkreditációs folyamatok során, az országba belépés kifejezetten gyorsan és problémamentesen ment.

Katarnak sok negatívumot fel lehet róni, az viszont az egyszeri újságíró kifejezett szerencséje, hogy minden idők egyik legkompaktabb világbajnokságát rendezik itt meg, ami lehetőséget nyit arra, hogy a csoportkör során akár napi két meccsre is gond nélkül eljusson az ember – feltéve persze, hogy megkapja a számos jelentkező mellett erre az akkreditációt.

Néhány szomorúan várakozó külföldi kollégával szemben szerencsére lapunknak már napokkal ezelőtt jelezték, hogy elfogadták a nyitómeccsre benyújtott kérelmet. A médiaakkreditáció felvétele, a meccsjegy kinyomtatása és egy kis helyi okosítás után pedig indulhattunk is a legmesszebb lévő al-Bajt Stadionba, ami ezzel együtt is alig 70 perc buszútra van a médiaközponttól, és ahová sorra indulnak a shuttle járatok, hogy mindenki kényelmesen kiérjen. 

Először a Közel-Keleten és télen, utoljára 32 csapattal

Több szempontból is kuriózum a mostani torna, hiszen Ázsia második világbajnokságát rendezik Katarban, és az elsőt az arab térségben, ráadásul az elsőt, amelyet nem a május–július közötti időszakban, hanem késő ősszel és kora télen tartanak meg.

A sok első mellett azért akad utolsó is, ezen a viadalon búcsúzik az 1998-ban életre hívott 32 csapatos (8 × 4) rendszer, hogy négy év múlva Észak-Amerikában már 48-an viaskodjanak.

Papíron a leggyengébbel kezdünk, mégsem lehet legyinteni a házigazdára

Katar válogatottja a futballisták piaci értéke alapján a rangsor végére kívánkozott, hiszen még a 15 millió eurós értékhatárt sem érte el, miközben – csak az összehasonlítás kedvéért – a Ferencvárosé a 40 milliót is meghaladja. Nem véletlen, hogy az Index erősorrendjének is a végére került, ugyanakkor hiba lenne előre leírni a házigazdát, hiszen:

A válogatott 2019-ben mind a hét meccsét (19–1-es gólkülönbséggel!) megnyerve lett Ázsia-bajnok, többek között Szaúd-Arábiát, Dél-Koreát és Japánt is elintézve, a tavalyi Arany-kupán csak a végső győztes Egyesült Államok tudta felülmúlni az elődöntőben meghívott gárdaként, az év végi Arab-kupán pedig ugyancsak a végső aranyérmes Algéria bizonyult csak jobbnak nála – a bronzmeccsen Egyiptomot verte meg.

Ön szerint ki nyeri a 2022-es világbajnokság nyitómérkőzését?

  • 4054
    Ecuador
  • 1483
    Katar
  • 1288
    Döntetlen lesz

(Borítókép: A Loszaíli Nemzeti Stadion, a 2022-es labdarúgó-világbajnokság egyik helyszíne Katarban a vb kezdete előtti napon, 2022. november 19-én.  Fotó:  MTI / EPA / Abir Szultan)

Rovatok