Index Vakbarát Hírportál

Megvesztegetnénk a FIFA-t egy észak-koreai vb-ért

2022. november 20., vasárnap 13:02

A Katar–Ecuador-nyitómérkőzéssel vasárnap 17 órakor elkezdődik minden idők egyik, ha nem a legfurcsább labdarúgó-világbajnoksága klimatizált stadionokkal a sivatagban, a jól megszokott nyári strandidő helyett a karácsonyi előkészületek kellős közepén. A házigazdát megannyi kritika érte társadalmi, emberi jogi kérdésekben, a labdarúgás szerelmeseinek azonban több mint tizenkét évük volt megbékélni a helyzettel. De meg lehet-e velük békélni? Politikai és rendezési kihívásokról, kafalarendszerről és hayyakártyáról, esélyesekről, a vb-előkészületek kulisszatitkairól beszélgettünk az Index Sportcast világbajnoki különkiadásában, a Vb Extra első epizódjában.

Kik a legnagyobb favoritok? Lehet-e vb-t nyerni 38 éves középhátvéddel a kezdőben? Esetleg Lionel Messi él az utolsó nagy esélyével? Miért antipatikusak az angolok idehaza, ha a nemzetközi közvélemény szerint minimum a négy között lenne a helyük? Borbély Lászlóval, az Index katari tudósítójával és Ilku Miklóssal, az Index főszerkesztő-helyettesével, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság tudósítójával beszélgettünk a vb-rajt előtt. 

A Sportcast Vb Extra első epizódjában megpróbáljuk megvilágítani, miért ugyanolyan visszás sörgyártóként azzal kampányolni, hogy a világbajnokság antiszponzorai vagyunk, mint alkoholos italgyártóként a katari törvényekre fittyet hányni és elvárni, hogy elég pénzért cserébe reklámozhassunk a helyszínen.

Hogy a francia csapatkapitánynak, Hugo Llorisnak van-e igaza, amikor azt állítja, ők elsősorban futballisták, nem pedig politikai aktivisták, és akár egyetértenek velük, akár nem, tiszteletben kell tartaniuk a vb-nek otthont adó ország törvényeit és szokásait. Vagy az angoloknak, akik rögvest félreérthetetlen üzenetet küldve szivárványos repülőgéppel landoltak Katarba érkezve? 

Beszélünk még arról is...

 

Az Index Sportcast elérhető az Apple Podcasten és a Spotifyon is, a korábbi adásokat ide kattintva hallgathatja vissza.

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti az összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  David Ramos / Getty Images)

Rovatok