Index Vakbarát Hírportál

Ezért volt les az első gól a vb-n – elmagyarázza a korábbi NB I-es játékvezető

2022. november 20., vasárnap 18:22

Az egész futballvilág kereste a szavakat, hogy miért érvénytelenítik az első gólt a katari világbajnokságon. A televíziós képekből sokáig nem igazán derült ki, hogy mi történt, ezért egy profi játékvezető segítségét kértük.

A fotelből nézve szinte minden nézőnek óriási kérdőjel rajzolódott ki a szemei előtt, amikor a katari világbajnokság nyitómérkőzésén a harmadik percben szerzett ecuadori gólt les miatt érvénytelenítette a VAR. A visszajátszás alapján egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy mi történt, és videós magyarázatot is csak egyszer mutattak az első félidőben, ami rövid volt, és továbbra sem oszlatta el a kételyeket. Bede Ferenc rutinos játékvezető segítségét kértük, hogy magyarázza el, miért volt érvénytelen a találat. 

„Ha jól láttam a helyzetet, a szabadrúgás elvégzésének pillanatában egyértelműen nem volt leshelyzet. Azonban az érkező labdára kijött a katari kapus, hogy elüsse azt, és vele együtt felugrott egy ecuadori játékos is.

Amikor megpróbálta elöklözni a kapus a labdát, valószínűleg ráütötte az ecuadori fejére, és ez új játékszituációt eredményezett. ebben a pillanatban a mellettük álló Ecuadori játékos – akihez aztán odapattant a labda – lábfeje lehetett centikkel lesen”

– magyarázta a szituációt a korábbi NB I-es játékvezető, hozzátéve, hogy ő is a „fotelből nézte” a helyzetet. Íme a leshelyzet vizuális magyarázata egy közvetítésből kivágva: 

Bede, aki televíziós szakértőként is dolgozik, azt is megjegyzi, nem teljesen érthető, hogy a második érvényes ecuadori találatnál miért nem mutatták egyáltalán a lesanimációt, amin berajzolják a vonalat. Szerinte egy ilyen meccsen, ahol ilyen komoly technika van, többet lehetne segíteni a nézőt, és elmagyarázni, mi miért történik. 

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti az összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Enner Valencia a Katarnak lőtt gólját ünnepli, melyet később érvénytelenítenek. Fotó: Alex Livesey / Getty Images) 

Rovatok