Index Vakbarát Hírportál

Halálra ítélhetik az irániakat, mert nem énekelték hazájuk himnuszát a vb-n

2022. november 21., hétfő 19:13

Az iráni labdarúgó-válogatott tagjai megtagadták a himnuszéneklést az Anglia elleni összecsapás előtt a katari világbajnokságon. A játékosok ezzel a gesztussal álltak ki a hazájukban zajló kormányellenes tiltakozások mellett. A futballisták súlyos árat fizethetnek ezért, hazatérésük után börtönre vagy akár halálbüntetésre is számíthatnak – írja a The Sun.

A szurkolók nem számítottak erre a fordulatra, sokan pont azzal vádolták a nemzeti együttest, hogy a világbajnokság előtt kiállt az állam erőszakos fellépése mellett. Azzal, hogy a játékosok csöndben maradtak – ami arra késztette az iráni televízió szerkesztőjét, hogy megszakítsa az élő adást –, nagy bajba kerülhetnek, amennyiben a rezsim úgy dönt, példát statuál azzal, hogy keményen megbünteti őket.

Iránban a politikai véleménykülönbség a halálbüntetéssel sújtott bűncselekmények közé tartozik, a szeptemberi felkelés kezdete óta 21 tüntetőt ítéltek már halálra. Az iráni tisztviselők pedig már a világbajnokság előtt is arról beszéltek, hogy fel kell lépni a nemzeti himnusz és a zászló iránti tiszteletlenséggel szemben – hívta fel a figyelmet a brit lap.

Maszúd Szetajesi, az iráni igazságszolgáltatás szóvivője néhány nappal ezelőtt azt mondta, hogy büntetés várhat arra, aki megtagadja a himnusz éneklését. Az állami hírügynökségek arról is beszámoltak, hogy alig tíz nappal ezelőtt egy iráni lelkész ima közben arra figyelmeztette a himnuszt nem tisztelő sportolókat, hogy büntetésre számíthatnak.

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

Rovatok