Index Vakbarát Hírportál

Anglia kiütéses sikerrel jelentkezett be a világbajnoki címre

2022. november 21., hétfő 16:13

Kiütéses sikerrel mutatkozott be a katari labdarúgó-világbajnokság egyik fő esélyese, Anglia. Az 1966-os aranyérmes Irán ellen kezdte meg csoportkörös szereplését, és nyert 6–2-re a Kalifa Nemzetközi Stadionban.

Szenzációs idő, mintegy 28 fok, és remek hangulat fogadta a csapatokat a B csoport nyitó mérkőzésén, amely a papírforma szerinti legsimább találkozók egyikének számított, hiszen a világ legértékesebb keretével bíró angolok erősorrendünk 4. helyéig kúsztak fel, míg az iráni csapat hátulról volt a harmadik.

A bejutás sem volt zökkenőmentes Az angol szurkolók számára, de a két csapat azért gondoskodott arról, hogy akik valamelyest csúszva érkeztek be, azok se maradjanak le semmiről, hiszen az első húsz perc néhány angol helyzetecskét leszámítva az iráni kapus, Alireza Beiranvand rendkívül hosszúra nyúló ápolásáról és feltételezhető agyrázkódás miatti kényszerű cseréjéről szólt.


A mérkőzés, sőt a torna előtt az volt a fő kérdés, hogy Gareth Southgate szövetségi kapitány végre el meri-e engedni a rendelkezésre álló szélvészgyors szélsőket, vagy ugyanazt a tinglitangli játékot erőlteti, mint korábban sokszor.

A kezdőcsapat mindjárt kicsit választ is adott a lehetséges csapásirányra, hiszen a 3–4–2–1-es felállás helyett ezúttal egy belső védőt támadó középpályásra cserélt, és a Pickford – Trippier, Stones, Maguire, Shaw – Bellingham, Rice – Saka, Mount, Sterling – Kane felállásra szavazott.

Ez pedig a 28. perctől kezdve elkezdett működni, de még hogyan!

Előbb Bukayo Saka húzott meg egy visszacselt, mielőtt a csereként beálló Hosszein Hosszeini kezébe tekert, majd beindult a futószalag: Mason Mount a rövidről az oldalhálóba lőtt, aztán a válogatottban teljesen más szinten teljesítő Harry Maguire harmadik (!) veszélyes lehetőségét is feljegyezhettük, ezt a léc hárította.

Nagyon érett a gól, a 35. percben pedig meg is született, Luke Shaw bal oldali beadására Jude Bellingham érkezett, a százmillió eurós tini pedig védhetetlen fejessel szerezte meg első gólját az angol válogatottban (1–0).

Kissé visszább vett a nyomásból az európai együttes, de lehet, hogy csak kis területet akart nyerni, mert a rendes játékidő végéhez közeledve újra belelendült, Shaw szöglete után Bukayo Saka elé került a labda, ő pedig pokoli nagy gólt vágott a bal felsőbe (2–0).

Még fel sem ocsúdhattak az irániak, amikor már az újabb középkezdéshez készülődhettek, Harry Kane jobb oldali beadásába Raheem Sterling nyúlt bele remekül, máris a rövid alsóban volt a labda (3–0).

Az irániak a 14 perces (!) hosszabbítás hajrájában próbálkoztak először, de Jordan Pickfordnak nem kellett játékba avatkoznia, a labda jócskán fölé szállt. 

Carlos Queiroz nem is tétlenkedett, a szünetben hármas cserével próbálta meg felrázni az ázsiai együttest, de így is Kieran Trippier szabadrúgása, Sterling kilépése és néhány angol szöglet hozott magával veszélyt.

Bő egy óra játék után egy erőtlen iráni próbálkozás kullogott el a kapu mellett, majd Saka újabb angol találatot szerzett, megpattanó lövése a jobb alsóban kötött ki (4–0).

Gyakorlatilag a semmiből szépített Irán, és rögvest tűzbe is jött az ázsiai csapat! Mehdi Taremi lökete a lécről pattant a gólvonal mögé, Maguire-t ráadásul le is kellett cserélni, aztán Ahmad Nurallahi próbálkozása halt el a blokkban (4–1).

Southgate amúgy négyet (!) cserélt egyszerre, jött a legértékesebb játékos, Phil Foden, valamint Jack Grealish és Marcus Rashford is, utóbbi pillanatokkal később Kane átadásából újabb gólt szerzett (5–1).

Innentől kezdve igazából az volt a kérdés, hogy a pályára lépők mennyire erőltetik a támadásokat, és Foden megiramodása vagy Rashford szenzációs cselsorozata magában hordozta azért a veszélyt.

A 90. percben pedig jött a kegyelemdöfés, a Kane-t váltó Callum Wilson iramodott meg a jobb szélen, centerezését pedig Jack Grealish pofozta a kapuba (6–1).

Az irániak azért mentek előre becsülettel, és előbb Szardar Azmun lécre lőtt labdájával kerültek közel a kozmetikázáshoz, majd a 102. percben (merthogy a második játékrészben 10 perc volt a hosszabbítás) büntetőhöz jutottak, Mehdi Terami pedig értékesítette ezt (6–2).

Anglia meggyőzően, esélyeshez illően mutatkozott be, viszont az is látszott, hogy a védelem időnként zavarba hozható lehet a folytatásban.

Addig is a csoportban még rendeznek ma egy meccset az egyaránt a továbbjutásért küzdő Egyesült Államok és Wales között.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
B CSOPORT, 1. FORDULÓ
Anglia–Irán 6–2
 (Bellingham 35., Saka 43., 62., Sterling 45+1., Rashford 71., Grealish 90., ill. Taremi 65., 103. – a másodikat 11-esből)

A csoport másik meccsén
20.00: Egyesült Államok–Wales

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Matthias Hangst / Getty Images)

Rovatok