Index Vakbarát Hírportál

Afrika bajnoka gyakorlatilag kidobolta Katart a világbajnokságról

2022. november 25., péntek 15:59

A katari labdarúgó-világbajnokság A csoportjának második fordulójában a házigazda 3–1-re kikapott az Afrikai Nemzetek Kupája-győztes Szenegáltól a dohai al-Tumama Stadionban, így elenyészőre csökkentek továbbjutási esélyei.

Egyik válogatott számára sem indult jól a viadal, hiszen a házigazda a nyitányon Ecuadortól, a legnagyobb sztárját, Sadio Manét nélkülöző Afrika-bajnok pedig másnap Hollandiától kapott ki 2–0-ra.

No, a hangulatból aztán meg nem lehetett mondani, hogy nem a két győztes találkozik Dohában! A szenegáli szurkolók konkrétan megállás nélkül doboltak, de a katari keménymag sem lankadt, egy-egy szép szerelésnél vagy veszélyesnek tűnő támadásnál pedig valósággal tombolt.

A szenegáliak kezdték jobban a mérkőzést, Ismaila Sarr a 4. percben a bal alsó mellé lőtt, majd Krepin Diatta helyzeténél Mesal Barsamnak kellett bravúrt bemutatnia. Ugyanezt megtette Sarr következő akciójánál, így fél óra után is maradt a gól nélküli állás.

A 34. percben Akram Afif tört be a büntetőterületen belülre, védőjével történő ütközés során a földre hullott, a játékvezető véleményem szerint jogosan nem adott erre büntetőt – a mellettem ülő hazai kolléga más állásponton volt, és erőteljes asztalra vágással fejezte ki nemtetszését az ítélettel szemben. Hiába na, a szurkolói hév!

Rögvest ezután Sarr átadása után még hiába próbálkozott ziccerbe kerülni Boulaye Dia, a 41. percben már kihasználta a védelmi hibát, és a jobb alsó sarokba lőtt (0–1).

A fordulást követően villámgyorsan növelte előnyét a vendégcsapat, Ismail Jakobs szögletére Famara Diédhiou érkezett a legjobb ütemben, és fejelt a kapus felett a léc alá (0–2).

Ezt követően valamelyest visszavettek a szenegáliak, Katar igyekezett nyomás alá helyezni ellenfelét, és jöttek is sorban a lehetőségek.

Az 56. percben Abdelkarim Hasszan közeli lövése még egy társban halt el, majd ugyanő 20 méterről kevéssel a bal felső mellé tüzelt.

Bő egyórányi játék után Édouard Mendyt is bevonták már a játékba, előbb Almoez Ali közeli próbálkozását hárította bravúrral, majd Iszmail Mohammad helyzeténél szedte ki a labdát a jobb alsóból.

A 78. percben aztán már a Chelsea kapusa sem tudott segíteni, Mohammad beadása után Mohammed Muntari fejese a hálóban kötött ki – ez volt Katar első világbajnoki találata (1–2)!

Ez viszont már felébresztette erősorrendünk legelőkelőbb helyén záró afrikai csapatát, és ismét támadásba lendült, ami a 84. percben újabb gólt eredményezett, Iliman Ndiaye jobb oldali beadását Bamba Dieng vágta a kapuba, eldöntve a három pont sorsát (1–3).

A házigazda ment előre becsülettel az újabb gólért, de ez Hasszan újabb távoli löketével és Almoez Ali tekerésével sem jött végül össze.

Ezzel az eredménnyel Katar számára nagyjából véget ért a világbajnokság, már csak akkor juthat tovább a házigazda, ha Ecuador legyőzi Hollandiát és Szenegált is, miközben a rendező megveri az európai együttest, és a hármas holtversenynél jobb gólkülönbséggel zár, mint Hollandia és Szenegál.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
A CSOPORT, 2. FORDULÓ
Katar–Szenegál 1–3 (Muntari 78., ill. Dia 41., Diédhiou 48., Diang 84.)
A csoport másik meccsén
17.00: Hollandia–Ecuador
Az A csoport állása: 1. Hollandia 3 pont (2–0, 1 meccs), Ecuador 3 (2–0, 1), 3. Szenegál 3 (3–3), 4. Katar 0 (1–5)

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a világbajnokságot?

  • 22167
    Argentína
  • 21804
    Franciaország
  • 10096
    más
  • 5455
    Anglia

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Dan Mullan / Getty Images)

Rovatok