Index Vakbarát Hírportál

Nem viselnek maszkot, ezért a kínai televízió nem mutatja közvetítésében a vb szurkolóit

2022. november 28., hétfő 15:07

Nem mutatja meg közelről a vb szurkolóit, egyszerűen kivágja a közeli képeket a kínai központi televízió a közvetítéseiből, hogy ne hergelje tovább a koronavírus-szabályok miatt amúgy is pattanásig feszült lakosságot a maszk nélküli tömegek látványával – szúrta ki a BBC.

Ahogy arról a napokban az Index is beszámolt, egyre fogy a türelem Kínában a koronavírus miatt bevezetett szigorú óvintézkedések miatt, miközben Katarban a labdarúgó-világbajnokságon több tízezrek verődnek össze stadionokban minden óvintézkedés nélkül.

Ugyan Kína válogatottja nem jutott ki a tornára, az országban rengetegen kíváncsiak a vb-re, amelyet a legtöbben otthon, a tévé előtt tudnak csak követni. Ennek kapcsán lett meghökkentő dologra figyelmes a BBC, a lap állítása szerint ugyanis Kínában az egyre nagyobb felháborodást keltő, koronavírus kapcsán bevezetett szabályok miatt a kínai központi televízió a katari világbajnokság közvetítéseiben nem mutatja közelről a szurkolókat, hogy az ország lakosai ne láthassák, hogy máshol tömött stadionokban szurkolhatnak a drukkerek maszk nélkül.

A világbajnokság már a nyitány óta foglalkoztatja a kínaiakat, mivel amíg az egyik ázsiai országban továbbra is rendkívül szigorú óvintézkedések vonatkoznak a lakosságra a Covid–19 miatt, addig Katarban a világ minden tájáról érkező, több tízezer futballrajongó verődik össze meccsről meccsre maszk és különleges előírások nélkül.

Az emberek kis részben emiatt, nagyobb részben pedig egy tűzvész miatt kezdtek tüntetésekbe Kínában, amely még múlt csütörtökön keletkezett egy többemeletes házban Hszincsiang-Ujgur autonóm terület fővárosában, Ürümcsiben. A tűzben tíz ember életét vesztette, a közösségi médiában megjelent hírek szerint azért, mert az épület részlegesen zárva volt a koronavírus-intézkedések miatt, sokan pedig emiatt nem tudtak elmenekülni a lángok elől.

Mivel Kínában egyre többen kezdik megkérdőjelezni az állampárt intézkedéseinek szükségességét, vélhetően emiatt is élt az országban amúgy sem újdonságnak számító cenzúra eszközével a televíziócsatorna. 

A közvetítések a kínai szakembereknek köszönhetően így csak messziről mutatják meg a stadionban tartózkodó szurkolókat, az élő adás pedig emiatt csak másfél-két perces csúszással követhető. 

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Anne-Christine POUJOULAT / AFP)

Rovatok