Index Vakbarát Hírportál

Marokkó hozta a kötelezőt, csoportelsőként jutott tovább

2022. december 1., csütörtök 18:03

A katari labdarúgó-világbajnokság F csoportjának utolsó fordulójában Marokkó 2–1-re legyőzte Kanadát, így az afrikai csapat csoportgyőztesként jutott be a legjobb 16 csapat mezőnyébe.

Marokkónak – miután bravúrosan legyőzte az előző körben Belgiumot – már „csak” annyi volt a feladata, hogy a korábban kiesett Kanada ellen legalább egy pontot szerezzen, amivel egészen biztosan továbbjutna a legjobb 16 mezőnyébe. Kanada 36 év után szerepel újra labdarúgó-világbajnokságon, de mivel az első két fordulóban vereséget szenvedett Belgiumtól és Horvátországtól, matematikai esélye sem maradt az utolsó körben a továbbjutásra.

A két válogatott eddig egyetlen alkalommal találkozott egymással, még 2016-ban egy barátságos mérkőzésen Marokkó 4–0-ra nyert. És ez a mérkőzés is hasonlóan kezdődött, mivel rögtön a negyedik percben már megszerezte a vezetést Marokkó, de nem akármilyen körülmények között.

A kanadaiak kapusa, Milan Borjan mozdult ki kapujából, de borzasztó rosszul passzolt, így a labda Hakim Zijes előtt kötött ki, aki egy higgadt lövéssel az üresen tátongó kapuba rúgta a labdát. 

HATALMAS KAPUSHIBA VOLT.

A folytatásban is érvényesítette akaratát az afrikai csapat, olyannyira, hogy szűk 20 perccel később a Sevilla támadója, Juszef en-Nesziri kapott kiváló labdát Asraf Hakimitól, és a kiugratást követően lőtte magabiztosan a labdát jobbal a rövidbe. 2–0!

Négy perccel az első félidő vége előtt kissé váratlanul egy élesen középre tett kanadai beadás pattant meg szerencsétlenül Nayef Aguerd lábán, és a labda védhetetlenül vágódott a marokkói kapuba, Bono tehetetlen volt. Érdekesség, hogy ez a találat volt a katari vb 100. gólja. Így a félidőben 2–1-re vezetett Marokkó, 45 percre volt attól az afrikai csapat, hogy továbbjusson a legjobb 16 mezőnyébe.

A második félidőben komolyabb lehetőség nem alakult ki, olyannyira, hogy kaput eltaláló próbálkozást sem jegyezhettünk fel ebben a játékrészben egyik fél részéről sem. Egyetlen kanadai lehetőség adódott az egyenlítésre a 72. percben, de Huchinson fejese csak a keresztlécet találta el, ahonnan a labda a gólvonalra pattant, azonban a játékvezető órája nem jelzett, így nem született gól.

A végeredmény maradt 2–1, Kanada három vereséggel búcsúzik a tornától, míg Marokkó csoportelsőként kvalifikált a legjobb 16 mezőnyébe. 

A csoportmásodik Horvátország, a másik kieső a vb-bronzérmes Belgium. 

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
F CSOPORT, 3. FORDULÓ
Kanada–Marokkó 1–2 (Zijes 4., en-Nesziri 23., Agerd öngól 41.)

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Jeroen van den Berg / Soccrates / Getty Images)

Rovatok