Index Vakbarát Hírportál

A japán sajtó szerint a továbbjutás fantasy, és Tolkien tollára kívánkozik

2022. december 2., péntek 09:18

Japánban még mindig nem hiszik el, hogy a távol-keleti ország válogatottja 2–1-re legyőzte Spanyolországot, és csoportelsőként bejutott a nyolcaddöntőbe a katari labdarúgó-világbajnokságon. A fantasyirodalom legnagyobbjait, Tolkient és Terry Pratchettet citálják, és közben dörzsölik a szemüket.

Doan, a szupercsere szerint Japán sikere nem a csoda kategóriája

Ez a The Asahi Simbun főcíme, és a későbbiekben ki is fejti a legnagyobb példányszámú japán újság angol nyelvű változata a fenti gondolatot. 

Japán meseszerű továbbjutása a legjobb tizenhat közé, a katari vb kieséses szakaszába mindenkit meglepett a világon, kivéve Ricu Doant, a szupercserét. Doant Kubo helyére küldte be a második félidőben Hadzsime Morijaszu szövetségi kapitány. A Freiburg 24 éves játékosa alig három perc elteltével ballábas lövéssel bevette Unai Simón kapuját, ezzel kiegyenlített, és megadta az alapot a győztes gólhoz. Amelyben szintén részt vállalt, hiszen a második gól előtt ő lőtte keresztbe a labdát a spanyol kapu előtt, amit Kaoru Mitoma, a Brighton játékosa még éppen elcsípett az alapvonalon (vagy egyesek szerint már azon túl, de mindegy is, mert a VAR bent látta a labdát), visszakanalazta, és Ao Tanaka, a Fortuna Düsseldorf csatára közelről begyötörte a hálóba. 

Ilyen jelenetek játszódtak le péntek hajnalban Tokió központjában

Sallai Roland klubtársa így nyilatkozott a The Asahi Simbunnak:

Remélem, ezzel a sikerrel meggyőztük a japán embereket arról, hogy a Németország elleni győzelmünk szükségszerű volt, nem pedig csoda. Még nem írtunk történelmet, de már nagy lépést tettünk a legjobb nyolc felé, ahol Japán még sohasem járt a világbajnokságok történetében.

Az angol nyelvű The Japan Times arról ír, hogy az ember hajlamos azt hinni, hogy J. R. R. Tolkien vagy  Terry Pratchett valamelyik fantasyregényét olvassa, mert annyira hihetetlen, ami történt.

A lap megszólaltatja Morijaszu szövetségi kapitányt:

Nehéz mérkőzés volt, de a játékosok mindvégig hittek abban, hogy meg tudják csinálni. A fiúk együtt és egymásért küzdöttek. Most éppen kora reggel van Japánban, de éreztük, hogy a japán emberek gondolatai velünk vannak, és ez a tudat hozzásegített bennünket a győzelemhez. A játékosaim megmutatták, hogy oda valók a nagyvilág színpadára. Most már be akarunk jutni a legjobb nyolc közé!

És ez nem is tűnik vágyálomnak, hiszen az ellenfél, a vb-ezüstérmes Horvátország nem mutatott eddig semmi különöset. 

(Borítókép: A japán labdarúgó-válogatott focistái ünneplik a győzelmüket a katari 2022-es labdarúgó-világbajnokságon 2022. december 1-jén. Fotó: Susana Vera / Reuters)

Rovatok