Index Vakbarát Hírportál

Kamerun bravúrgyőzelme sem ért továbbjutást a brazilok ellen

2022. december 2., péntek 22:04

Péntek este lezárult a csoportkör a katari labdarúgó-világbajnokságon, utolsóként a G csoport harmadik fordulós meccseit is lejátszották. A már biztos nyolcaddöntős Brazília Kamerunnak találkozott, amelynek kisebbfajta csodára lett volna szüksége a továbbjutáshoz. Ez végül elmaradt, pedig Rigobert Song alakulata közel járt hozzá.

A dél-amerikaiak szövetségi kapitánya alaposan felforgatta a kezdőcsapatát, így kezdtek a brazilok:  

Ederson – Telles, Militao, Bremer, Dani Alves – Rodrygo, Fred, Fabinho, Anthony – Martinelli, G. Jesus.

Ahogyan az várható volt, nem estek egymásnak a csapatok, az első lehetőségre negyedórát kellett várni. Ekkor a vb-k korrekordere, Daniel Alves ívelt középre a jobb szélről – aki ezen a napon a csapatkapitányi karszalagot is viselte, 39 évesen és 210 naposan pedig a brazilok legidősebb pályára lépő játékosa lett a vb-k történetében –, Gabriel Martinelli közeli fejesét azonban hatalmas bravúrral tolta ki a léc alól Devis Epassy.

A folytatásban is fölényben játszott az ötszörös világbajnok, ám a befejezésekbe vagy az utolsó passzokba rendre hiba csúszott, így igazán komoly helyzetet nem tudtak kialakítani. Egészen a félidő hosszabbításáig, amikor ismét Martinelli volt a főszereplő, az Arsenal támadója 19 méterről vállalkozott lövésre, Epassy azonban ezt a próbálkozást is szögletre mentette. Az utolsó szó viszont némi meglepetésre Rigobert Song csapatáé volt: Bryan Mbeumo tüzelt a 16-os bal oldaláról, Ederson azonban óriási vetődéssel kipiszkálta a labdát a jobb felső sarok elől.

A brazil szurkolók a gól nélküli első félidő ellenére bizakodhattak, hiszen egyrészt a szerbeket (2–0) és a svájciakat (1–0) is úgy győzték le Katarban, hogy 45 percnyi játék után 0–0 állt az eredményjelző, másrészt eddig a vb-k történetében Brazília mérlege az afrikai riválisokkal szemben 7 meccsen 7 győzelem volt, 20–2-es gólkülönbséggel...

Fordulás után Rodrygo veszélyeztetett először, nem tudta azonban gólra váltani Gabriel Jesus passzát, bevetődve, hat méterről a kivetődő kapusba lőtt. Az 56. percben Martinelli eszén harmadszor is túljárt Epassy, majd Éder Militao tüzelt egy szöglet utáni kavarodást követően, Epassy üggyel-bajjal hárított. Tite cserékkel próbált frissíteni csapatán, bejött többek között Everton Ribeiro, Pedro, Raphinha és Bruno Guimares is, ám a rendes játékidő végéig sem nekik, sem másnak nem sikerült a kapuba találni.

A kilencperces hosszabbításban azonban igen, ám bombameglepetésre azt Kamerun szerezte:

Vincent Aboubakar érkezett remekül egy jobb oldali beadásra ,és Militao, valamint Bremer közül, 10 méterről nagy erővel, védhetetlenül fejelt a brazil kapuba, 1–0!

Apró szépséghiba, hogy a támadó az ünneplés közben levette a mezét, amiért megkapta második sárga lápját, így a hátralévő időt emberhátrányban játszották le az afrikaiak. Amelyben több említésre méltó jelenet nem történt, így mivel Svájc 3–2-re legyőzte Szerbiát, a csoportgyőztes brazilok mögött Xherdan Shaqiriék jutottak nyolcaddöntőbe, ahol Brazília Dél-Koreával, Svájc pedig Portugáliával találkozik. 

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
G CSOPORT, 3. FORDULÓ
Kamerun–Brazília 1–0 (Aboubakar 92.)
Szerbia–Svájc 2–3  (Mitrovics 27., Vlahovics 35., ill. Shaqiri 20., Embolo 44., Freuler 48.)
A csoport végeredménye: 1. Brazília 6 pont (3–1), 2. Svájc 6 (4–3), 3. Kamerun 4 (4–4), 4.Szerbia 1 (5–8)

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a világbajnokságot?

  • 22167
    Argentína
  • 21804
    Franciaország
  • 10096
    más
  • 5455
    Anglia

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Hamad I Mohammed / Reuters)

Rovatok