Index Vakbarát Hírportál

Pazar meccs után lett teljes a katari vb-nyolcaddöntő mezőnye

2022. december 2., péntek 22:00

A svájci labdarúgó-válogatott jutott be utolsóként a katari világbajnokság nyolcaddöntőjébe, mivel a G csoport zárásán remek meccsen 3–2-re legyőzte Szerbiát.

Miután Kamerunnal szemben kétgólos előnyről ikszeltek, Dusan Tadicsék azzal a tudattal léptek pályára, hogy már csak akkor juthatnak tovább, ha megverik a hárompontos Svájcot, és a két európai gárdát egyaránt legyőző brazilok nem kényelmeskedik el a Kamerun elleni találkozót. 

A két csapat ezen a néven korábban egyszer, épp a négy évvel ezelőtti világbajnokságon találkozott egymással, annak pedig külön pikantériája volt, hogy a 90. perces győztes gólt szerző Xherdan Shaqiri albán nemzeti jelképet mutogatva ünnepelte a találatát. Ilyen előzmények mellett aligha meglepő, hogy a bemutatásokkor óriási füttyszót kapott a szerb szurkolóktól.

A svájci kupaktanács miatt pici csúszással indult a meccs, amit elképesztő rohammal igyekezett kompenzálni a csapat, és az első percben tűzijátékot rendezett, a legközelebb a Kamerun ellen győztes gólt szerző Breel Embolo volt, de Vanja Milinkovics-Szavics védte a lövését.

Az éledező szerbek a 10. percben jutottak el az első hatalmas helyzetükig, Andrija Zsivkovics lövése a jobb oldali kapufán csattant, a kipattanóra pedig nem tudott már jól reagálni Dusan Vlahovics, így Gregor Kobel hárítani tudott.

Az első negyedóra végén a négy évvel ezelőtti meccsen ugyancsak eredményes Granit Xhaka lövése maradt ki, de a 20. percben így is megszerezte a vezetést Svájc: Ricardo Rodriguez ment el a bal oldalon, centerezése után Djibril Sow Xherdan Shaqirihez játszott, a lövése egy védőn megpattanva a rövid alsóban kötött ki (0–1).

Maradt támadásban Svájc, és nem sokkal később Xhaka lövését hárította könnyedén a kapus, de a 27. percben jött a szerb egyenlítés, Tadics bal oldali beadását Alekszandar Mitrovics bólintotta a hosszúba (1–1).

A 2018-as meccsen amúgy épp a Fulham támadója szerzett vezetést a szerbeknek, pont az Ajax kapitányának előkészítése után...

És ha egy üzlet beindul! A 35. percben Shaqiri adta el a labdát, az akciót pedig Tadics finom passzának sikertelen mentése után Dusan Vlahovics bal alsóban kikötő lövése zárta le, máris Szerbia állt továbbjutásra (2–1)!

De még az első félidőben is volt újabb csavar! Ruben Vargas lövése, majd Rodriguez passza is a blokkban halt el, a 44. percben viszont Shaqiri remek szólója után Silvan Widmer előkészítéséből Breel Embolo már a kapuba talált. Egészen pazar támadás volt (2–2)!

A fordulás pedig fordítást is hozott, méghozzá újabb káprázatos góllal: Shaqiri jobb oldali beadását Vargas sarkazta a középen érkező Remo Freuler elé, aki a bal alsóba lőtt (2–3).

Az 57. percben eljutottunk oda, hogy egy veszélyes támadásból nem született gól, ennek két összetevője volt, Embolo a kapu torkából a léc fölé lőtt, amúgy meg lesen is állt.

Szerbiának Tadics fölészálló labdája volt a válasza, majd Kosztics kissé mély beadása, Mitrovics nagy homorítása jött sorban, mielőtt egy kisebb tömegjelenet jött a videózást reklamáló szerb kispadnál – szó sem volt amúgy büntetőről az esetnél.

A végjátékra kissé elfáradt déli szomszédunk, így a svájciak továbbjutása az utolsó percekben már nem forgott veszélyben, sőt Manuel Akanji szabadrúgása és Christian Fassnacht ziccere után még nőhetett is volna a differencia a felek között. A végére jutott még egy hatalmas kakaskodás, ami miatt percekig állt a játék, de ez már nem osztott, nem szorzott.

Ezzel teljes lett a nyolcaddöntő mezőnye, Svájc Portugáliával találkozik a legjobb 16 között, Brazília ellenfele pedig Dél-Korea lesz.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
G CSOPORT, 3. FORDULÓ
Szerbia–Svájc 2–3 (Mitrovics 27., Vlahovics 35., ill. Shaqiri 20., Embolo 44., Freuler 48.)
Kamerun–Brazília 1–0 (Aboubakar 92.)
A csoport végeredménye: 1. Brazília 6 pont (3–1), 2. Svájc 6 (4–3), 3. Kamerun 4 (4–4), 4. Szerbia 1 (5–8)

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a világbajnokságot?

  • 22167
    Argentína
  • 21804
    Franciaország
  • 10096
    más
  • 5455
    Anglia

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Matthew Ashton – AMA / Getty Images)

Rovatok