Index Vakbarát Hírportál

Van magyar játékos a katari világbajnokságon?

2022. december 4., vasárnap 05:39

Azt mindannyian tudjuk, hogy Magyarország 1986 óta nem jutott ki a világbajnokságra, így a mostani rendezvényre sem. De van-e magyar játékos Katarban? Ha röviden akarunk felelni, akkor nem a válasz, pedig akár igen is lehetett volna – méghozzá ezért.

Aki figyelmesen nézte a kereteket, az kiszúrhatta az amerikaiak cserekapusát, aki a jól csengő Ethan Horvath nevet viseli.

A neten utánaolvasgatva olyanokba futhatott bele az ember, hogy apja, Peter Horvath révén magyar származású (sőt, akad oldal, ahol egyenesen azt írják, hogy magyar útlevele is van), szintén labdarúgó szülei révén került kapcsolatba a sportággal, amerikai, majd angol klubokban nevelkedett, Ole Gunnar Solskjaer csábította el a norvég Moldéhoz, Jürgen Klinsmann korábbi amerikai kapitány a kapusposzt legnagyobb ígéretének tartotta.

Ezek, és a klubjával, a válogatottal és a világbajnoki érzéseivel kapcsolatos kérdések kavarogtak bennünk, a Hollandia–Egyesült Államok (3–1) találkozó után vártunk is másfél órát az interjúfolyosón, hogy a kérdéseinkre válaszokat kapjunk.

Ehelyett elég gyorsan rövidre zárta a beszélgetést az amerikaiak cserekapusa:

„Ugye, tudjátok srácok, hogy nem vagyok magyar? – kezdte Ethan Horvath, aki ezt követően arra a kérdésre, hogy édesapjának vannak-e magyar gyökerei újabb rövid elutasító választ adott: – Nem.”

Amikor a Horvath családnévvel kapcsolatban megjegyeztük, hogy ez egy magyar név, végleg rövidre zárta a kérdést:

Nem. Nem vagyok magyar.

A világbajnoksággal kapcsolatban egyébként elmondta, hogy megtiszteltetés és kiváltság volt számára, hogy a Katarba utazó keret tagja volt.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Hollandia–Egyesült Államok 3–1 (2–0)
al-Rajján,
 Kalifa Nemzetközi Stadion, 44 846 néző. Vezette: Sampaio (brazil)
Hollandia: Noppert – Timber, Van Dijk, Ake (De Ligt 93.) – Dumfries, De Roon (Bergwijn, a szünetben), F. de Jong, Blind – Klaassen (Koopmeiners, a szünetben) – Gakpo (Weghorst, 93.), Memphis Depay (Simmons, 82.). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal 
Egyesült Államok: Turner – Dest (Yedlin, 75.), Zimmerman, Ream, Robinson (J. Morris 92.) – Musah, Adam, McKennie (Aaronson, 67.) – T. Weah (H. Wright, 67.), Ferreira (Reyna, a szünetben), Pulisic. Szövetségi kapitány: Gregg Berhalter
Gólszerző: Memphis (10.), Blind (45+1.), Dumfries (81.), ill. H. Wright (76.)

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a világbajnokságot?

  • 22167
    Argentína
  • 21804
    Franciaország
  • 10096
    más
  • 5455
    Anglia

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Ethan Horvath 2022. december 1-én. Fotó: John Dorton/ISI Photos/Getty Images)

Rovatok