Index Vakbarát Hírportál

Mbappé, Messi és a németek tettek eddig legtöbbet a szórakozásunkért

2022. december 7., szerda 14:47

Kylian Mbappéban a legnagyobb a lövőkedv és összességében is ő vállal szerepet a legtöbb gólszerzési kísérlettel befejezett támadásban, legyen szó előkészítésről vagy befejezésről – hívta fel a figyelmet az Opta Analyst, összegezve a nyolcaddöntő statisztikáit. Meglepő lehet, de a 90 perces átlagokra bontott listán csak egy argentin, egy brazil, két francia, valamint öt német szerepel. Azok a németek, akik már lassan egy hete elbúcsúztak a tornától…

Mbappé már 20 lövésnél jár, ebből szerzett eddig öt gólt a tornán, passzaiból pedig kettőt is gólpasszá tettek pontos befejezéseikkel a csapattársak. A franciák ifjú csillaga és gólkirályjelöltje mögött Lionel Messi következik, aki bár időnként el-eltűnik a mezőnyben, irányítóként mégis remekel: 18 helyzet kialakításában vett részt aktív előkészítőként, miközben 14 volt, amit ő maga próbált befejezni. 

A lista folytatása igazán érdekes, ugyanis csupa-csupa németet találunk rajta, akik ugyanakkor már a csoportkör végén búcsúztak, azaz csak három meccsük volt számaik gyarapítására. Ez is jól mutatja, hogy a németek alapvetően elképesztően domináns, támadófocit játszottak Hansi Flick irányításával, csak a befejezések hatékonyságával volt (óriási) gond.

Eggyel őszintébb statisztikát kapunk, ha a játékosok teljesítményét 90 perces átlagokra bontjuk (nem torzít a több-kevesebb játékidő, illetve a korai búcsú sem), ezen a listán a németek dominanciája még erősebb. Ám érdemes megjegyezni, Mbappé aktivitásával így sem tud dacolni egyetlen vb-játékos sem…

A játékstílusról sokat elárul, hogy a listán a németek mellett csak három francia (Mbappé, Dembélé, Theo Hernández), Messi és a brazilokat képviselve Vinícius Jr. szerepel még. 

Lényegében kijelenthetjük, Mbappé, Messi és a német válogatott tette eddig a legtöbbet a minőségi szórakoztatásunkért: ők voltak azok, akik a nagy taktikai csatákat is igyekeztek fűszerezni a lehető legtöbb lövéssel, fejessel, kapu előtti akcióval – olyasmikkel, amikből a futball lényege, gól születhet.

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

Rovatok