Index Vakbarát Hírportál

Három vb-résztvevőt is megbüntetett a FIFA a Katarban történtek miatt

2022. december 8., csütörtök 21:27

Kivizsgálta a FIFA a katari világbajnokság csoportkörében történteket, amely alapján összesen 100 ezer svájci frank büntetést rótt ki a sportági szervezet három résztvevőre, Horvátországra, Szerbiára és Szaúd-Arábiára.

Ahogyan azt a magyar szurkolók egy-egy zárt kapus válogatott mérkőzés esetén a saját bőrükön is érzékelhetik, úgy a katari világbajnokságon sem tétlenkedik a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, azaz a FIFA.   

A sportági szervezet ugyanis a világbajnokság csoportkörének vizsgálatát befejezte, ez alapján pedig három résztvevő, Horvátország, Szerbia és Szaúd-Arábia labdarúgó-szövetsége számára is pénzbüntetést rótt ki – összesen 100 ezer svájci frankot (42,4 millió forintot) kell fizetniük a vétkeseknek. 

A negyeddöntős Horvátország kapta a legmagasabb összegű csekket, nekik 50 ezer svájci frankot kell utalniuk, miután szurkolóik szóban inzultálták a kanadai kapust, Milan Borjant, és egy neki szóló transzparenst is kifeszítettek a két válogatott csoportmeccsén.

Borjan ugyanis egy nagy számban szerbek lakta horvát régióból származik, ahonnan családja 1995-ben menekült el, miután a horvátok irányításuk alá vonták a területet. Az elbeszélések szerint a szerbek traktorokon menekültek el a területről, erre célozva feszítettek ki a horvátországi szurkolók egy John Deere traktort ábrázoló transzparenst a találkozót. 

A horvátok mellett a szerbek sem úszták meg büntetés nélkül az első három találkozót, ugyanis a válogatott játékosai egy szerb zászlót akasztottak ki a Brazília elleni mérkőzést megelőzően az öltözőjükbe, amely azonban Koszovót mint Szerbia része ábrázolta, emiatt sportági szövetségük 20 ezer svájci frankot kénytelen fizetni a FIFA számlájára.

A harmadig büntetést a világbajnokság első nagy meglepetését okozó, Argentínát legyőző Szaúd-Arábia kapta, ugyanis mind az argentinok, mind a mexikóiak elleni találkozón 6-6 darab sárga lapot kapott a válogatott, sportszerűtlenségüket – vagy sokkal inkább keménységüket – a FIFA meccsenként 15-15 ezer svájci frankra büntette.

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: A horvát csapat tagjai 2022. november 27-én. Fotó: Mohammad Karamali / DeFodi Images / Getty Images)

Rovatok